Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dronamics влиза в Обединеното кралство

Българската компания се е присъединила към консорциума CAELUS за медицински доставки за здравните власти на Шотландия

seo blog7


<p> Товарният дрон Black Swan на &quot;Дронамикс&quot; беше представен в края на миналата година на Летище София. <em>Снимка: &quot;Дронамикс&quot;</em></p>
<p> “> </p></div>
<div class=

Товарният дрон Black Swan на “Дронамикс” беше представен в края на миналата година на Летище София. Снимка: “Дронамикс”

Българската компания Dronamics, която произвежда и експлоатира товарни дронове за превоз на средни разстояния, се е присъединила към консорциума от компании CAELUS, които ще осигуряват медицински доставки за здравните власти на Шотландия, предава IntelliNews.

Консорциумът се ръководи от AGS Airports и трябва да разработи и тества първата национална дистрибуторска мрежа в Обединеното кралство, която ще използва безпилотни самолети за медицински доставки.

Мрежата за доставки трябва да осигури транспортирането на основни лекарства, кръв и други медицински консумативи в цяла Шотландия, включително до отдалечени райони.

гръцки преводач Добрич

Dronamics ще участва в консорциума, като ще осигурява критични по отношение на времето медицински доставки, използвайки своя товарен дрон Black Swan, който може да пренася до 350 кг на разстояние до 2500 км. Летателните изпитания за превозните средства на консорциума трябва да приключат до 2024 г.

„Това е отлична възможност за нас да започнем операции в Обединеното кралство, като използваме опита си в издаването на разрешения в ЕС с EASA. Летателните изпитания за здравните власти на Шотландия ще потвърдят текущото ни продуктово развитие в посока доставка на медицински стоки. Считаме, че нашето решение би могло да бъде жизненоважно за отдалечените общности в Шотландия, като драстично намали времето за транспортиране на медицински консумативи”, е цитиран в съобщението за медиите Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и съосновател на Dronamics.

Проектът си е осигурил финансиране в размер на 10,1 млн. британски лири (12,4 млн. долара) по линия на Future Flight Challenge към UK Research and Innovation (UKRI). 

Dronamics има връзки с Острова, защото един от ангелските инвеститори в компанията е именно британският рисков фонд Founders Factory.

А едва преди две седмици българската компания обяви, че ще си партнира с австралийския производител на композитни решения за авиоиндустрията Quickstep Holdings Limited. Това е първият стратегически производствен партньор за Dronamics. Необвързващият меморандум предвижда Quickstep да предостави инженеринг и производствени услуги на младата българска компания за ускоряване на производството на товарния дрон Black Swan.

Наскоро Dronamics стана първата компания за товарни дронове, която получи лиценз за европейска авиокомпания за дронове. Дружеството планира да започне търговски операции в Европа преди края на 2022 г., а в Австралия – от 2023 г.

От началото на годината акциите на „Дронамикс Кепитъл“ АД с пазарна капитализация от 14,83 млн. лева поскъпват с 29,91%.

Източник: