Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

БФБ ще си партнира с Refinitiv за подбор на компаниите в бъдещия ESG индекс

Методологията за новия индекс вероятно ще бъде одобрена до края на тази година<p> <em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p> “> </p></div>
<div class=

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Българска фондова борса (БФБ) ще си партнира с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари – Refinitiv, част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group), съобщават от БФБ.

Refinitiv ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ. Очакванията са, че методологията за този нов индекс на борсата ще бъде одобрена до края на годината.

“Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса. Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология. Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България”, коментира изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

Правителствата в световен план следват активни устойчиви икономически програми, затова и ESG е основен приоритет за борсите и компаниите, отбеляза от своя страна Антонио де Грегорио, управляващ директор за Централна и Източна Европа в Refinitiv.

“Нашето сътрудничество осигурява надежден измерител на ефективността на ESG практиките на местните компании, като им позволява да работят за дългосрочна устойчива икономика в страната”, допълни още той.

See also  Приходите на "София Хотел Балкан" за деветмесечието изпреварват тези отпреди пандемията

БФБ дава възможност на българските публични компании да предоставят своите ESG данни и чрез Oxygen, специалната дигитална платформа, представена наскоро от Financial Market Services, дъщерна компания на БФБ.

През 2020 година Refinitiv дебютира с Fund ESG Scores, за да улесни прехода на индустрията към устойчиво инвестиране. Следващата стъпка беше Refinitiv Deals Intelligence Sustainable Finance League Table Rankings – класация, която комбинира както устойчиви продукти, така и устойчиви компании.

Като член на Глобалния договор на ООН Refinitiv е част от общност от над 9000 компании в 135 страни, които са се ангажирали да прилагат отговорни бизнес практики.

Източник: