Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

БФБ ще си партнира с Refinitiv за подбор на компаниите в бъдещия ESG индекс

Методологията за новия индекс вероятно ще бъде одобрена до края на тази година

seo blog7


<p> <em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p> “> </p></div>
<div class=

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Българска фондова борса (БФБ) ще си партнира с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари – Refinitiv, част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group), съобщават от БФБ.

Refinitiv ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ. Очакванията са, че методологията за този нов индекс на борсата ще бъде одобрена до края на годината.

гръцки преводач Добрич

“Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG индекса. Новият индекс ще бъде изграден върху солидни показатели, които са признати като глобален опит и методология. Вярваме, че това ще помогне на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на България”, коментира изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

Правителствата в световен план следват активни устойчиви икономически програми, затова и ESG е основен приоритет за борсите и компаниите, отбеляза от своя страна Антонио де Грегорио, управляващ директор за Централна и Източна Европа в Refinitiv.

“Нашето сътрудничество осигурява надежден измерител на ефективността на ESG практиките на местните компании, като им позволява да работят за дългосрочна устойчива икономика в страната”, допълни още той.

See also  Биткойн направи връх на $45000 за първи път от близо две години

БФБ дава възможност на българските публични компании да предоставят своите ESG данни и чрез Oxygen, специалната дигитална платформа, представена наскоро от Financial Market Services, дъщерна компания на БФБ.

През 2020 година Refinitiv дебютира с Fund ESG Scores, за да улесни прехода на индустрията към устойчиво инвестиране. Следващата стъпка беше Refinitiv Deals Intelligence Sustainable Finance League Table Rankings – класация, която комбинира както устойчиви продукти, така и устойчиви компании.

Като член на Глобалния договор на ООН Refinitiv е част от общност от над 9000 компании в 135 страни, които са се ангажирали да прилагат отговорни бизнес практики.

Източник: