Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Експерт: Вероятността да се наложи актуализация на бюджета е 60%

В какво финансово състояние остави страната кабинетът “Петков”?

На фона на кризите, с които се сблъсква България – войната в Украйна, енергийната и продоволствената криза, страната се намира в добро финансово състояние. Това заяви финансовият експерт Борис Петров в ефира на “Денят ON AIR”.

seo blog7

По думите му служебният министър на финансите Росица Желева най-вероятно ще трябва да свърши две важни задачи – да подготви проектобюджета за следващата година и да прецени през месец септември дали е необходима актуализация на бюджета.
“Вероятността да се наложи да бъде подготвена актуализация на бюджета е 60%”, прогнозира експертът. Според него служебният кабинет трябва да прави това, което е вършило и правителството на Кирил Петков, а именно да компенсира най-силно засегнатите от енергийната криза потребители и да смекчава условията за индустрията на база общата рамка на Европейската комисия (ЕК).

Във връзка с исканията на бизнеса разговорите с “Гaзпром” да бъдат подновени отново Петров подчерта, че Русия в действителност използва газовите доставки като едно оръжие за влияние над Европейския съюз.

“Можем да договорим определени количества, но няма гаранции, че те ще бъдат доставени в приемливи ценови условия. Цените, по които се доставя в момента, са рекордно високи. Те са около 200 евро за мегаватчас, което с 2.5 – 3 пъти по-високи от миналогодишните”, смята той.

Петров коментира и плановете на ЕК за намаляване на потреблението в страните членки с 15%, според които част от доставките ще бъдат компенсирани с такива на втечнен газ.

гръцки преводач Добрич

“Ако имаме солидарността всички държави членки да договорят такива доставки, ще има предвидимост. Изчислението е, че ако зимата е малко по-мека Европа, включително и България, ще се справят”, констатира експертът за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно още, че ако газохранилището в Чирен се пълни с настоящия темп, до месец октомври той ще достигне 80%

See also  Социолог: Шансовете за кабинет "Габровски" са около 30%

“Нашата енергийна система има достатъчно буфери, които могат да поемат нарастването на търсенето на електрическа енергия”, поясни той по отношение на възможността българите да преминат към отопление изцяло на електричество.

Експертът прогнозира още, че инфлацията ще бъде овладяна през третото тримесечие на годината.

“Авансовите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат получени през есента. Останалите обаче зависят от законодателната власт – кога ще бъде сформирано следващото Народно събрание и кога ще имаме парламентарно мнозинство да гласува промените в законите”, обобщи той по отношение на очакваните от страната ни европейски средства по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Поставете оценка:

3

Оценка 3 от 2 гласа.

Източник: