Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Защо НАТО цени малко гръцко пристанище

Защо НАТО цени малко гръцко пристанище

Пристанището играе важна роля за транспорта на оръжия и военни на НАТО. Снимка: ЕРА

От няколко седмици в малкото гръцко пристанище Александруполис, на 15 км от турската граница, кипи оживление. Причината: руската агресивна война в Украйна. За НАТО Александруполис в Източна Гърция е от стратегическо значение. Той е център на доставките на САЩ за техните части в Източна Европа. Оттук те доставят оръжия и на Украйна.

Ето защо Алиансът има защо да се тревожи от това, че правителството в Атина иска да приватизира пристанището. Срокът за подаване на оферти изтича днес. Фаворит е Димитрис Купелузос – гръцки милиардер, за когото се твърди, че има отлични контакти в Кремъл, пише N-TV.

Пристанището е толкова важно за НАТО, тъй като от него започват пътните и железопътните връзки с България и Румъния, а оттам – и с източния фланг. От началото на руската инвазия в Украйна в пристанището са докарани над 3000 американски войници и стотици бронирани машини и танкове. Оттам те продължават с железопътен транспорт към Румъния и други източноевропейски държави – членки на НАТО. Гърция използва връзката, за да достави в България четири батареи от системата за противовъздушна отбрана ASRAD.

Освен това САЩ използват този маршрут, за да транспортират оръжия и друго оборудване до Украйна в рамките на няколко часа. Това спестява на американците пътуването през вода. Босфорът се контролира от Турция, а в Черно море има руски военни кораби. В момента Турция не е най-надеждният партньор на НАТО. Турски самолети многократно нарушават гръцкото въздушно пространство. Освен това президентът Реджеп Тайип Ердоган заплашваше да попречи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

See also  Dow записа първа положителна сесия от началото на юни

Още по темата

Друго предимство на пристанището е, че за разлика от по-големите пристанища в Солун и Пирея то разполага с голям свободен капацитет. Освен това тези две пристанища се контролират от консорциуми, които са свързани с руското или китайското правителство.

А това скоро може да се случи и с Александруполис. Американски инвеститори стоят зад два от четирите консорциума, които все още се надпреварват за продажбата на 67% от пристанището. Третият консорциум се ръководи от Иван Савидис, гръцко-руски олигарх. Дълги години е член на партията „Единна Русия” в руския парламент. Той е собственик на гръцкия футболен клуб ПАОК Солун. Става известен и извън пределите на Гърция, когато след отсъден спорен гол нахлува на терена с пистолет в колана и се приближава до съдията в мача за 1-о място през 2018 г. срещу АЕК Атина.

За Савидис в Солун лоша дума не се чува. Той е най-големият индивидуален инвеститор в града – собственик е на най-лукозния хотел в града Macedonia Palace. Освен това държи някои медии, както и компания за безалкохолни напитки „Суроти”. В момента той контролира и 71,8% от пристанището в града. Инвестирал е над половин милиард евро в курорта Порто Карас на Халкидики. А е започнал от най-долу – бил е най-обикновен работник в Ростов, преди да стане предприемач и впоследствие собственик на мажоритарните дялове на цигарената фабрика “Донской табак”, която превръща в най-голямото предприятие за производство на цигари в тогавашния Съветски съюз.

Фаворитът за порта в Александруполис – гръцкият милиардер Копелузос – се занимава с енергетика, инфраструктура, развитие на недвижими имоти и медии. Той е и член на гръцкия парламент. Според Economist Копелузос има дългогодишни бизнес връзки с Русия. Например той притежава половината от акциите в съвместно предприятие с руския енергиен гигант „Газпром”, който доставя голяма част от потребявания в Гърция газ.

See also  Дори и най-песимистичните прогнози на ЕЦБ може да се окажат твърде оптимистични

Копелузос е един от „малцината гръцки бизнесмени, които имат бизнес отношения с Русия”, цитира британската медия аналитичния център Centre for the Study of Democracy. В продължение на поне четири десетилетия той и неговият холдинг са посредници на руските интереси в Гърция. Когато руският президент Владимир Путин посещава Гърция през 2001 г., той се среща и с Копелузос.

Напоследък обаче милиардерът прави бизнес и със САЩ. Една от неговите компании ремонтира посолството на САЩ в Атина. Неговият холдинг е и най-големият инвеститор в планирания терминал за втечнен газ, който трябва да бъде построен пред пристанището на Александруполис. След  2023 г. от тук други държави в Югоизточна Европа трябва да бъдат снабдявани с газ от САЩ.

Според съобщения в медиите американското правителство е дало ясно да се разбере на гръцката страна, че би приветствало американски консорциум, който да управлява пристанището. Опасенията са, че в противен случай Русия ще получи доста добра представа за дейността на пристанището или ще забави разширяването му.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.