Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor’s

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

seo blog7

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди – нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

See also  Investor.bg стартира мултимедийния информационен канал ESG

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

гръцки преводач Добрич

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Източник: