Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Полша заплаши да спре вноските в ЕС и да блокира решенията на общността

Полша заплаши да спре вноските в ЕС и да блокира решенията на общността

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро настоя Варшава да спре членския си внос в ЕС и да започне да налага вето върху решенията в Брюксел, ако ЕС лиши Полша от финансиране и продължи да оказва натиск по въпроса за върховенството на закона.

“Полша трябва да отговори на изнудването на ЕС, като наложи вето по всички въпроси, които изискват единодушно одобрение от Европейския съюз. Полша трябва също така да преразгледа ангажиментите си към ЕС по отношение на политиката в областта на климата и енергетиката, които водят до рязко увеличение на цената на електроенергията”, изтъкна той в интервю, публикувано в неделя от Financial Times.

“Ако този спор набере нова инерция, ще поискам Полша да спре плащанията си към ЕС. Това ще бъде оправдано, като се има предвид, че ЕС неправомерно ни отказва средства от общия бюджет, в който също инвестираме”, добави Зиобро, цитиран от  БГНЕС. 

Още по темата

Полският министър отбеляза, че „Европейската комисия поставя невъзможни условия, защото истинската й цел не е да постигне предполагаемото върховенство на закона, а да смени правителството в Полша“. По този начин, както отбеляза Зиобро, „това изпраща сигнал до поляците: ако подкрепите това правителство, няма да получите пари от ЕС.

Евросъюзът провежда агресивна политика, която не се интересува от върховенството на закона. Това е само предлог”.
„Бруталното икономическо изнудване трябва да принуди Полша да се съгласи с преформатирането на ЕС във федерална държава, която официално се управлява от Брюксел, но на практика от Берлин“, добави той.

През юли Европейският съд след иск от Европейската комисия постанови, че полската система за дисциплинарен контрол върху съдиите нарушава върховенството на закона и създава предпоставки за възникване на зависимост на съдебната власт от изпълнителната власт.

See also  Финландия може би е ключът за излизането от енергийната криза

На 7 октомври Конституционният съд на Полша по искане на властите на потвърди приоритета на полските закони пред европейските. Това решение предизвика вълна от критики от Брюксел и разговори за възможността за лишаване на Полша от средства от европейските фондове.

Полша може да получи около 58 млрд. евро от Фонда за възстановяване на ЕС. Варшава вече представи план за разпределение на ресурсите, но той трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Това все още не се е случило. 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.