Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

“Захарни заводи” ще изплати предсрочно 7 млн. лева от облигационния си заем

Дружеството измества лихвените плащания и ще промени и падежа на емисията предвид предсрочното плащане

„Захарни заводи“ АД ще изплати предсрочно част от главницата по облигационния си заем. Това се вижда от покана за общо събрание на облигационерите, което ще се състои на 7 октомври в Горна Оряховица.

Дружеството променя и периода на лихвените плащания, както и падежа на емисията предвид предсрочното плащане.

Предвижда се деветото лихвено плащане по емисията облигации да бъде изтеглено по-рано – на 29 ноември 2022 г. Според погасителния план на дружеството деветото лихвено плащане трябва да е на 22 февруари 2023 г.

За периода от осмото лихвено плащане до новата дата на деветото лихвено плащане размерът на лихвата се определя според броя дни между двете дати, посочва се в материалите за общото събрание.

Предвижда се след осъществяване на това лихвено плащане периодът за изплащане на лихви на облигационерите да се намали на 1 месец, т.е. плащания ще има всеки месец до падеж на облигациите. В момента лихвените плащания са 2 пъти годишно, т.е. на всеки 6 месеца.

Заедно с десетото лихвено плащане, което предвид тази промяна ще бъде през декември, дружеството планира да изплати предсрочно 7 млн. лева от главницата на облигационния заем.

Така ще се промени и падежът на облигациите – той ще настъпи на 29 януари 2023 г. вместо на 22 август 2025 г.

В края на второто тримесечие дружеството отчете 55% ръст на приходите от продажби в сравнение с второто тримесечие на 2021 г. и 53% общ годишен ръст на всички приходи. Увеличението на печалбата е почти три пъти на годишна база. 

See also  SOFIX започна седмицата със спад и пак се приближава до границата от 620 пункта

В последната година акциите на дружеството поскъпват с над 6%.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.