Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Всички опити да се контролирала “Лукойл” били доста рискови

Всичките опити за контрол върху „Лукойл“ са доста рискови, при положение, че Русия бъде принудена да води политика на едностранно ограничаване на доставките или забрана на доставки за вражески страни. Това заяви пред БНР Красен Станчев, който е основател на Института за пазарна икономика

„Прихода от таксите, които Русия внася в бюджета си от „Лукойл“, са относително малки. При сегашните цени става дума за около 300 милиона долара. Търговията със страните около Черно море е около 1.5 милиарда долара.

seo blog7

Сметката в бюджета на Русия излиза. Приходите й от петрол и природен газ са около 15%.  Те могат да компенсират такива малки загуби“, посочи той.

Не трябва да се пропуска обаче влиянието на войната върху руското население, отбеляза Станчев.

„Около 1.2 млн. души са напуснали страната. Затова вероятно ще има спад в икономиката около половин процент от БВП. Очаква се запазване на тенденцията и общ спад от 7 до 11%  в икономиката на Русия“, каза Станчев.

Т.нар. таван в цените на петрола отчита цените, които се реализират на пазара и е малко над тях, поясни още Красен Станчев.

„Това означа, че няма да има особен ефект, включително и за България. Но пазари като Китай и Индия ще се опитат да използват положението, в което е изпаднала Русия и ще искат по-ниски цени“, обясни той.

гръцки преводач Добрич

ОПЕК + препотвърди решението си за намаляване на добива до края на следващата година.

„Най-вероятно цените ще се задържат такива, каквито са. Те намаляват с по 1% на месец. За година вероятно ще има намаление с около 10% на добива. Русия няма проблем да намали избирателно добива и да наложи нещо като обратно ембарго“, посочи той в предаването „Събота 150“.

See also  Овощари масово изкореняват градините си

САЩ обявиха Саудитска Арабия, че с решението си за намаляване на добива взимат страната на Русия, въпреки водената от нея война в Украйна. Красен Станчев обаче не вярва да има сериозна промяна в политиката на ОПЕК заради това заявление.

„Очевидно е, че ОПЕК взимат страната на Русия, но отчитат и собствения си интерес. От тази история най-много печелят търговците в Турция. Те увеличиха с 90% покупката на руски петрол. В Черно море не може да влезе петрол от другаде, освен през Босфора. Там опашките са големи, а таксите се вдигнаха. През януари следващата година цената на едни танкер вероятно ще поскъпне 7 пъти и ще стане около 140 хиляди долара. От февруари досега увеличението е 6 пъти. Черно море става нещо като турско езеро. Турция има прагматичен подход към цялата ситуация“, каза Станчев.
 

Източник: