Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Заради украинското зърно българското е по складовете

Стоката на европейските зърнопроизводители, които граничат с Украйна – България, Румъния и Полша, залежава по складовете. Това каза в ефира на предаването “Директно” председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

По думите му Европейската комисия не е взела мерки за защита на продукцията навреме.

seo blog7

“Няма интерес за закупуването на тази продукция и по-голямото притеснение е с какви средства ще посрещнем пролетната кампания и дали имаме средства да наторим”, алармира той.

Според него след началото на конфликта в Украйна преработвателните предприятия са започнали закупуването на украински слънчоглед, вследствие на което българският не може да бъде реализиран.

“Българският си стои по места, по складовете на производителите. По отношение на пшеницата има много малко изнесена от страната. Тя също, в голямата си част, стои по складовете. Царевицата също. Това е голям проблем за производителите”, каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Нереализирането на продукцията и недостатъчните средства ще доведат до “гърчове на самите производители” и недостиг на средства за закупуване на горива, торове и препарати, категоричен е председателят на НАЗ.

Костадинов очерта и по-черен сценарий – ако досега, притиснати от обстоятелствата, производителите са били принудени да продават продукцията си на по-ниски цени, то, ако ситуацията се задържи същата, те изобщо няма да могат да я продадат.

гръцки преводач Добрич

Проблем остават и високите цени на торовете и препаратите, отново породени от войната в Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник:

See also  През 2023 г. инфлацията ще намалява, но годината ще е трудна за бизнеса