Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Войната в Украйна слага край на последните острови на неутралността в Европа

Войната в Украйна слага край на последните острови на неутралността в Европа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Войната в Украйна принуди европейски държави, поддържащи с години неутралитет в отношенията между Русия и Запада, да променят своите позиции. Става въпрос за членството на Финландия и Швеция в НАТО, пише АР. Хелзинки официално потвърди, че до дни ще внесе кандидатурата си за член на Алианса, а в Швеция започват дебати по темата.

Това ще бъде “исторически момент” за НАТО, отчита генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Bloomberg. По време на пресконференция той посочи, че влизането на Финландия и Швеция в Алианса ще е доказателство за политиката на “отворени врати” и споделената сигурност.

НАТО обаче така и не прояви този ентусиазъм по отношение на идеята за членство на друг съсед на Русия – Украйна.

Още по темата

Швеция и Финландия влязоха в ЕС, привлечени от икономическия потенциал и политическото единство, но както още няколко държави в общността, нямаха никакво намерение да вземат страна в разделението по оста “Изток – Запад”, или с други думи – членството в НАТО беше една далечна перспектива. Общественото мнение и в двете страни обаче се промени само за месеци след началото на войната в Украйна.

И Швеция, и Финландия са напълно готови за членство в НАТО, смята Ройтерс. Армиите на двете страни от години участват в ученията на НАТО. Желанието им да се присъединят към Алианса обаче не е по вкуса на Русия и тя заплаши с разполагане на ядрени оръжия и свръхзвукови ракети в анклава Калининград, ако двете страни се решат и подадат своите кандидатури.

See also  S&P и Nasdaq не можаха да задържат рекордите след номинацията на Пауъл

Страните в ЕС също имат задължението да се подкрепят в случай на външно военно нападение, но това остава на хартия, докато членството в НАТО носи по-големи гаранции за сигурността, посочва АР.

Един от главните въпроси на неутралността е, че тя се възприема по различен начин от различните хора, коментира историкът Самюел Крюзинга от Университета в Амстердам, цитиран от агенцията. В Европа Австрия, Ирландия, Кипър и Малта на този етап са членове на ЕС, но са извън НАТО и засега нямат намерения да влязат в организацията. Швейцария пък страни и от ЕС, и от НАТО.

Днес обаче войната в Украйна не оставя тези държави безразлични. Швейцария например се присъедини към ЕС по отношение на санкциите срещу ЕС. Но принципът на неутралност е заложен в швейцарската Конституция и правителството не позволява на Германия реекспорт на въоръжение към Украйна.

Неутралността на Австрия е основен компонент в съвременното демократично развитие в страната. Сега обаче канцлерът Карл Нехамер търси тънкия баланс по отношение на позицията на страната му. На този етап в страната нямат идея за промяна и членство в НАТО, но Нехамер коментира, че неутралитет не означава морално безразличие и осъди остро действията на Русия в Украйна.

Ирландия е военно неутрална, но не е и политически неутрална, коментират от своя страна в Ирландия. Действията на Москва в съседната държава отново отвориха дебатите в Ирландия какво е неутралитет. Дъблин вече подкрепи санкциите срещу Русия и подкрепи санкциите, както и изпраща оръжие, което може да се използва само за защита, на Украйна.

Неутралността е записана и в Конституцията на Малта. Според текстовете страната няма право да бъде част от всякакви военни съюзи. Две седмици преди началото на войната в Украйна едва 6% бяха против неутралността на страната, показа прочуване, поръчано от Министерството на външните работи на страната. Сега, след началото на руската инвазия, нагласите в страната започват да се променят.

See also  Опасенията за пандемията препънаха Wall Street

Нагласите в Кипър за членството в НАТО също не бяха особено добри преди 24 февруари. Освен всички други аргументи, много кипърци обвиняват организацията за разделението на острова и се опасяват от реакцията на Анкара, ако страната им реши да се присъедини към Алианса. В Кипър още помнят, че Турция, която по това време е част от Алианса, превзе половината остров без никаква реакция от другите членове в НАТО.

Руските военни кораби зареждаха на пристанищата на Кипър в Средиземно море, но след началото на военните действия в Украйна това беше прекратено, пише АР. Засега властите в страната смятат, че все още е прекалено рано да се говори за членство в НАТО, макар че Великобритания да има две големи бази на острова.

Според публикация в Bloomberg Алиансът се готви да впише като “директна заплаха” действията на Русия. В бъдеща стратегия на НАТО ще бъде записано, че трябва да бъде оказвано съдействие на съседните държави, които могат да бъдат уязвими от Русия.

Източник: