Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее

Основният инструмент, с който централните банки борят високата инфлация, е цената на кредита. Тук основният въпрос е как да намерим баланса между високата инфлация, която все по-често в ежедневието усещаме по джоба си, като в същото време не задушим бизнеса. Това каза Борис Димитров от Кредит Навигатор в предаването “Клуб Investor” по BloombergTV с водещ Ивайло Лаков.

Лихвените проценти в България към момента не реагират по никакъв начин макар банките вече да затегнаха условията. Някои намалиха процента на финансиране, а други завишиха изискванията за дохода на кредитополучателите. На този етап в България високата инфлация не се отразява на цената на кредита, а се отразява на рисковите критерии на банките при отпускане на кредит. Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.

seo blog7

„Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Той прогнозира, че след третото тримесечие на годината лихвите по всички банкови кредити ще започнат да се покачват и хората още сега трябва да бъдат консервативни при кандидатстване за кредит.

„Ако сега някой желае да изтегли кредит, е добре той да си калкулира завишаване на вноската от порядъка на 30% до 50%, за да провери дали и тогава доходите му ще издържат”, каза той.

„Ако кредитните задължения не се обслужват, кредиторът има право да пристъпи към събиране и от неипотекирано имущество”, предупреди събеседникът и допълни, че увеличаването на основните лихвени проценти вероятно ще доведе до повишаване на лошите кредити макар банките вече да управляват добре този риск.

See also  На 26 ноември Bloomberg TV Bulgaria ще излъчи на живо кръглата маса за Зелената сделка на ВУЗФ и БФБ

Средният ипотечен кредит в големите градове в България за 2021 г. е между 160 000-180 000 лева, което показва ясно изразена тенденция за покачване на размера. За първото тримесечие е регистриран ръст на отпуснатите жилищни кредити от 45% спрямо миналата година.

гръцки преводач Добрич

„Българинът не се притеснява да живее на кредит”, сподели Димитров.

В САЩ с повишаването на лихвените проценти последва рязко понижаване на търсенето на ипотечни кредити, посочи гостът.

По отношение на ваканционните имоти банките винаги са били по-консервативни и процентът на финансиране е 70 и надолу, защото се приема, че цената на ваканционния имот е по-волатилна.

„Малко или много това е луксозна стока. Ние като потребители стигаме до ваканционен имот, когато сме си решили проблема с основното жилище”.

Предвид усложнената глобална икономическа обстановка много инвеститори са заели изчаквателна позиция, сподели събеседникът.

Източник: