Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Васил”: филм с нов образ на българския емигрант

vasil-film

Нито следа от клишето за тъмния балкански субект – крадец, наркоман и просяк. Героят на новия испано-български филм “Васил” е умен, образован, скромен и симпатичен, разведен мъж на средна възраст, който е емигрирал, за да търси по-мек климат за разклатеното си здраве и по-добро бъдеще за дъщеря си. Освен това Васил е и първокласен играч на бридж и шах. Въпреки благовидния му образ, неизбежните емигрантски неволи са го оставили без покрив над главата, което задейства тази история, вдъхновената от реални събития.

vasil

seo blog7

“Васил” е дебют на режисьорката от Валенсия Авелина Прат с продуценти Мириам Порте (Дистинто филмс, Барселона) и Мина Милева и Весела Казакова (Активист38, София), осъществен от българска страна с подкрепата на Национален филмов център.

Прочети още: Гърция взе облака на Google, ние се занимаваме с Nexo и Ружа

Историята започна, след като режисьорката Авелина Прат научила преди време, че ексцентричният й (както го представят) баща е приютил в дома си български емигрант, което внесло смут в семейството, защото до този момент никой не бил чувал за България.

Прат разказва историята на своя баща с ласкава деликатност и изненадващо майсторство за филмов дебют, като се фокусира върху детайлите в човешките отношения и необичайните пътища, които намираме един към друг.

Емигрантът Васил не търси съчувствие, нито дори разбиране . (Макар да е сдържано благодарен за помощта). Васил иска само да го пуснат да играе. В замяна дава перфектна игра и безценно приятелство.

Продуцентите от българска страна са Весела Казакова и Мила Милева, които са се отнесли към материала със същата ангажираност, които познаваме от собствените им режисьорски проекти.

гръцки преводач Добрич

Прочети още: Лихвите по депозитите в банките почнаха да растат

See also  Предлагат забрана на фермите за норки у нас (ВИДЕО)

Тяхна е и заслугата за кастинга от българска страна, тоест избора на актьор за ролята на Васил. Героят е шампион по бридж и шах, печелил много победи, играл с най-големите гросмайстори, даже със самия Каспаров. А ролята поема звезда на българския театър и кино, снимал филм и със самия Иржи Менцел (“Служих на английския крал” 2006 г.). Търсеният за ролята типаж бил съвсем различен, но Иван Бърнев впечатлил на кастингите както с актьорската си дарба, така и с професионализма си, защото бил научил и двете сцени наизуст на испански, който му бил напълно чужд.

Партньор на Бърнев е голямата испанска звезда Карра Елехалде, героят от най-касовия досега испански филм “Испанска афера”. На среща с български журналисти тази седмица с екипа на филма, Иван Бърнев разказа, че двамата са се сработили идеално, без дори да имат общ език за общуване. Постоянно давали заедно предложения, които разсмивали режисьорката до сълзи, след което били учтиво отхвърляни.

В другите основни роли са две силни актриси: Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар и любимката на Антонио Бандерас – Александра Хименес.

Филмът вече има няколко престижни награди. Двамата актьори, Бърнев и Елехалде получиха наградата за най-добър актьор на фестивала във Валядолид. Сред тях и 6 награди “Берланга” в категории: най-добър филм, режисьор, сценарий, оригинална музика, звук, най-добра поддържаща роля, връчени от Валенсианската аудио визуална академия. Авелина Прат е номинирана за наградата “Гауди” за дебютиращ режисьор.

Иван Бърнев разказа, че всички игри на шах са били абсолютно автентични, без нито един случаен ход, като за снимките били репликирани известни шахматни положения. Това се оказало сериозно предизвикателство за него, защото е слаб на шах и бридж, както и на всякакви други игри. Но зрителите ще се убедят, че една игра му се отдава отлично и това е актьорската.

See also  Важните новини във ФАКТИ на 22.06.2022 г.

Според Бърнев, голямата заслуга да се случи деликатния поглед на режисурата е и на оператора Сантиаго Раках, който притежава уникалната способност “да улавя невидимото”.

Двете продуцентки разказаха също, че са потърсили българина, който е прототип на филма, но са научили само, че се казва Георги. Изразиха надежда, ако гледа филма, да им се обади. Във “Васил” не липсват и някои закачки с България, като например размахването на книгата “Времеубежище” на Георги Господинов, кънтящото от народни песни българско консулство или натрапчивото похапване на кисело мляко.

Филмът е по кината в цялата страна от 27 януари.

Източник