Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Нарушена ли е комуникацията между БЛС и НЗОК?

“Законодателят е казал, че към 30 септември наблюдението на бюджета на отделните пера на НЗОК трябва да бъде съвместно с Лекарския съюз и решението какво да се прави с тези средства след 30 септември трябва да бъде взето заедно с БЛС. Но това не се случи и нямат намерение да се случва. Надзорният съвет на НЗОК взема решения, разпределят се средствата до края на годината само с техни решения. Понякога ни изпращат писма, понякога научаваме от медиите”.

Това заяви пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

seo blog7

Той подчерта, че икономии от 200 млн. лева, ако не стигнат до лечебните заведения, не е ясно за какво ще бъдат използвани от НЗОК:

“Могат да ги върнат в Държавния бюджет, могат да платят други неща. … Още към 30 юни ние имаме представа каква ще бъде икономията или какъв ще бъде преразходът, разбира се, с допустимата грешка. Затова законодателят е посочил датата 30 септември, когато решенията трябва да се вземат заедно”.

БЛС настоява тези средствата от икономията в бюджета на НЗОК (200 млн. лева) да бъдат разпределени според извършената дейност от лечебните заведения.

“Всеки, който е работил повече, ще получи. Парите да бъдат похарчени, а не да се връщат в Държавния бюджет”, уточни д-р Иван Маджаров.

гръцки преводач Добрич

В предаването “Неделя 150” д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването, заяви, че няма нарушена комуникация между НЗОК и БЛС:

“Във вторник, 15 ноември, на поредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК искам доклад от Петко Салчев, председател на НЗОК, поканил съм целия Надзорен съвет, ще се запознае с доклада. По график, предложен от БЛС, ще се включи в продължаването на преговорите по Националния рамков договор. Процесът продължава, той по никакъв начин не е затруднен дотук”.

See also  Христина Христова: Цената на дълговете, по които искаме да вземем кредитите, се покачва

Д-р Златанов съобщи, че преди заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е поканил писмено представители на БЛС и управителя на НЗОК за предварителни разговори, след което ще стартира вторият етап от преговорния процес по Националния рамков договор.

По думите на д-р Александър Златанов решеното увеличение с 8% на клиничните пътеки и процедури в болничната помощ – от 1 септември до края на годината, ще продължи и през следващата.

“Имаме методика, предложена от БЛС, на заседанието на 15 ноември ще се разглежда предложението на тази методика за разпределение на средствата, икономисани от бюджета на НЗОК през 2022 г., да бъдат разпределени към изпълнителите на медицинска помощ. Начинът, по който ще се разпределят, е въпрос на тази методика и тя ще бъде обсъждана. … През тази методика могат да се направят политики, като приоритетно се разпределят парите за сектори, които бяха много натоварени през годината – Covid звената и структурите. … Надявам се още на заседанието във вторник да се вземе решение и още в рамките на тази година средствата да отидат в здравните заведения, а те да ги разпределят към медиците. … Няма вариант, при който парите от икономиите да бъдат върнати в Държавния бюджет, те ще отидат при изпълнителите на болнична помощ”, заяви Златанов и добави, че всички средства досега на хората, изпълняващи лекарска помощ, са разплатени към този момент.

Д-р Иван Маджаров заяви, че това решение няма да има никакво значение, ако на срещата на 15 ноември не бъде подписано от БЛС. По неговите думи в НЗОК не са чували за тази методика.

See also  Запалиха два влекача на метри от бензиностанция в Монтана

Според него всички предложения от председателя на Надзорния съвет на НЗОК идват, защото от БЛС са обявили, че ще се срещнат с всички парламентарни групи и ще огласят какво се случва в НЗОК.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник: