Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Тошко Йорданов: Има твърде много държавни музеи, може да има окрупняване

Има твърде много държавни музеи, трябва да видим къде може да има окрупняване. Не е като да не ходя по музеи – случва се експонатите в един малък град да ги има в съседния малък град.

Това заяви председателят на комисията по култура и медии и зам.-председател на “Има такъв народ” Тошко Йорданов по време на вчерашното ѝ заседание, предава OFF News.

От сдружение “Български музеи” настояват за допълнителни 29 милиона в бюджета за 2022 г. Председателят на сдружението Борис Хаджийски беше изслушан в комисията по искане на Цвета Галунова от “Възраждане“.

Той заяви, че сдружението настоява за допълнително финансиране и искането им е подкрепено с писмо от министъра на културата Атанас Атанасов.

Комисията по култура и медии изслуша представители на “Музикаутор“, “Филмаутор“ и “Артистаутор“

Изпълнителният директор на “Филмаутор“ Мария Палаурова заяви, че причината да създадат Алианс на творческите сили заедно с “Музикаутор“ и “Артистаутор“ е, защото така предложенията им могат да бъдат чути по-добре.

Тя обясни, че трите организации са притиснати от задължението да изпълнят в кратък срок две европейски директиви относно авторското право.

“В тези директиви има задължителни норми, но има и такива, които дават възможност на държавите членки да провеждат политики. Искаме да има политики за подкрепа на творческите индустрии да се развиват“, каза Палаурова.

Режисьорът и председател на “Филмаутор” Виктор Божинов заяви, че заради сегашната нормативна рамка на авторските права се е стигнало до това, че единствената национална телевизия, която се отнася коректно към авторите, е БНТ. По думите му през последните години приходите на авторите са нула.

See also  Калина Константинова за предложението на Борисов: Това е опит за търсене на смокинов лист

Тошко Йорданов обясни, че монополът “не е добро нещо“ и го разбира от първа ръка.

“Ние като продуцентска компания произвеждаме и музика. Смятам, че трябва да се отвори дебатът за монопола в трите сектора и доколко трябва да се разчупи.

Ето, декларирам частен интерес. От едната страна сте вие, от другата сме ние – хората, които се занимават с този бизнес“, заяви Йорданов.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: