Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Световната банка предупреждава за глобална рецесия

Световната банка намали своите прогнози за растеж за повечето страни и региони и предупреди, че нови неблагоприятни шокове могат да насочат световната икономика към рецесия.

Глобалният брутен вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с 1,7% тази година, около половината от темпото, прогнозирано през юни, каза базираният във Вашингтон кредитор във вторник. Това би било третото най-лошо представяне през последните около три десетилетия след свиванията от 2009 и 2020 г.

seo blog7

Банката, която също намали прогнозите си за растеж за 2024 г. на 2.7%, каза, че постоянната инфлация и по-високите лихвени проценти са сред основните причини. Тя също така цитира въздействието на руската инвазия в Украйна и спада на инвестициите.

„Кризата, пред която е изправено развитието, се засилва“ и неуспехите пред глобалния просперитет вероятно ще продължат, пише президентът на Световната банка Дейвид Малпас в предговора към шестмесечния доклад на банката за глобалните икономически перспективи. Той каза, че БВП на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики в края на следващата година ще бъде с около 6% под нивото, очаквано в навечерието на пандемията Covid-19.

Последствията от период на изразена слабост в САЩ, Китай и Европейския съюз изострят други насрещни ветрове, пред които са изправени по-бедните нации. Докато инфлацията се забавя, има признаци, че натискът става все по-устойчив, като централните банки трябва да повишават лихвените проценти по-бързо от очакваното.

„Комбинацията от бавен растеж, затягащи се финансови условия и тежка задлъжнялост вероятно ще отслаби инвестициите и ще предизвика корпоративни фалити“, казват от Световната банка. „Необходими са спешни глобални действия за смекчаване на рисковете от глобална рецесия и дългови затруднения.“

See also  Пропагандата и дезинформацията създават алтернативна информационна вселена

Световната банка понижи прогнозите си за разширяването на българската икономика през 2023 г. и 2024 г., съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

гръцки преводач Добрич

БВП на България вече се очаква да нарасне с 1,7% през 2023 г., което е понижение с 2,2 процентни пункта спрямо оценката на банката от юни миналата година. Прогнозата за 2024 г. е ръстът да се ускори до 3,3%, като корекцията за следващата година е по-малка – с 0,4 пр. пункта.

По отношение на САЩ Световната банка очаква ръстът да се забави до 0,5% през 2023 г. – с 1,9 пр.п. под предишните прогнози и най-слабото представяне извън официалните рецесии от 1970 г. насам.

През 2023 г. очакванията за еврозоната са икономиката ѝ да остане без промяна, което е низходяща корекция спрямо ръста от 1,9% в предишните прогнози. За Китай се прогнозира растеж от 4,3% през 2023 г. – с 0,9 пр.п. по-малко спрямо предишния доклад.

Източник: