Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Москва: ЕС се превръща във васал на НАТО

Европа губи позициите си в световната политика и икономика, смята говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Европейският съюз (ЕС) започва да се превръща във васал на НАТО – това смята Русия, позовавайки се на съвместна декларация, в която двете организации обещават да задълбочат сътрудничеството си в отговор на войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

В декларацията, публикувана във вторник, НАТО и ЕС посочват: „Днес сме изправени пред най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия. Бруталната руска война срещу Украйна нарушава международното право и принципите на Хартата на ООН“.

Заедно те се ангажират да издигнат партньорството си „на следващо ниво“ в отговор на растящите заплахи и предизвикателства.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че действията им „потвърждават пълната субординация на ЕС пред задачите на Северноатлантическия блок, който е инструмент, за да се гарантират американските интереси чрез сила“.

Според нея европейците са изправени пред „незавидната съдба на американски васал, изгубвайки позициите си в световната политика и икономика, попадайки в растяща зависимост от Вашингтон с всяка стъпка“.

Изправен пред увеличаващите се западни санкции, руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че страната му ще засили сътрудничеството с други партньори, особено Китай, за да се противопостави на хегемонията на САЩ и да създаде „многополюсен свят“.

Източник:

See also  Глобалните лидери обещаха да намалят метановите емисии и да спасят горите