Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Станислав Балабанов: Постъпихме правилно

“Видяхме, че сме постъпили правилно преди две седмици, когато ИТН изрази личния си вот на недоверие към тази уродлива форма на коалиция”. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН в студиото на “Панорама”

По думите му вдигането на ветото срещу Северна Македония е противоконституционно, а проблемът е свързан с лъжа, която ИТН изобличили преди още 3 месеца – по думите му – за двойствената външна политика на премиера.

seo blog7

“България имаше българска позиция, изразена още в 44-ия парламент с декларация, позиция, потвърдена през януари на консултативния съвет при президента. Всички колеги, с които сме гости в студиото, през януари гордо застанаха до президента и потвърдиха българката позиция. Тя беше свързана с определени изисквания които Македония трябваше да изпълни преди вдигането на ветото”.

Президентът Макрон сам е признал, че се е опитвал да налага натиск върху България, заяви Балабанов.

“Френското предложение ни казва: хубаво е да е разберем, че ще стартираме преговори, а пък някъде там после може би ще ни гарантират правата на българите”.

Балабанов отрече министър Теодора Генчовска да е казвала, че това е най-доброто предложение за България:

гръцки преводач Добрич

“Вчера имаше комисия по външна политика в парламента, в която министър Генчовска в името на дипломацията каза: да, водили са се добри разговори, но френското предложение доста се различава от българската позиция”

Той се обърна към Даниел Митов и Андрей Гюров и им честити “новосъздадената евроатлантическа коалиция”.

“Днес тази коалиция в името на това да не се защити българския национален интерес и да направи жест към президента Макрон, който трябва да отчете някакъв дипломатически успех във Франция, се събраха и гласуваха. По-страшното е, е днес Делян Пеевски дойде и натисна бутона заедно с г-н Гюров, който с пламенни речи на площада казваше, че мафията иска да си върне държавата. Как се чувствате г-н Гюров”, обърна се той към колегата си от ПП.

See also  Поискаха оставката на ген. Атанас Атанасов като председател на ДСБ

– Аз се чувствам много добре, когато защитавам национален интерес. Не мога да спра г-н Пеевски да натиска копчето, но това, което казахте беше, че един човек решил да вдигне ветото, след като вашият външен министър каза, че това е най-доброто, което България някога ще получи – отговори Гюров.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: