Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow записа първа положителна сесия от началото на юни

Dow записа първа положителна сесия от началото на юни

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

В последната сесия за седмицата Dow Jones окончателно загърби мечия пазар и прибави над 800 пункта към стойността си. По този начин бенчмаркът записа първа положителна сесия от началото на юни, съобщава CNBC.

Индексите на Wall Street приключиха петъчната сесия с ръстове въпреки растящите опасения сред икономисти и инвеститори относно задаващата се рецесия.

Показателят Dow Jones Industrial Average напредна с 821,57 пункта, или 2,68%, до ниво от 31 498,93 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 3,06% до 3911,98 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 379,11 пункта, или с 3,38 на сто, до равнище от 11 611,30 пункта.

По този начин щатските индекси осъществиха голямо завръщане към зелената територия, след като записаха преди това три поредни седмици на спадове.

гръцки преводач Добрич

За тази седмица S&P 500 е напред с 5%, Nasdaq с 6 на сто, а Dow с 4%.

“Това е мярка за облекчение – облекчение след трудна седмица, трудни шест седмици, трудна година, и преминаваме през възход на облекчение, който наистина е добре дошъл”, каза Мохамед Ел-Ериан от Allianz. 

Още по темата

Пазарите реагираха на коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл от четвъртък, когато той заяви, че агресивното покачване на лихвите, за да се озапти инфлацията, може да доведе до ръст в безработицата. Той заяви пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите, че въпреки че “определено е възможно” да се потуши инфлацията, без това да предизвика загуба на работни места, това може да не е случаят в момента.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за безработицата в САЩ, един от водещите показатели, които наблюдава Фед в преценката си за състоянието на американската икономика. Заявленията за обезщетение при безработица в САЩ за миналата седмица остават около 5-месечния си връх, което предполага, че напрежението на пазара на труда може да започне да отшумява. Подадените за първи път молби за безработица намаляват с 2000 до 229 хил. броя през седмицата, приключила на 18 юни, показват данни на Министерството на труда в четвъртък. Статистиката за предходната седмица е преразгледана леко в посока нагоре. Средната оценка на икономисти в проучване на Bloomberg бе за 226 хил. заявления.

See also  Berkshire Hathaway също не успя да избяга от пазарните сътресения

В същото време потребителските настроения достигнаха рекордни високи ниво от 50 пункта през юни, според проучване на Университета в Мичиган. Макар че на пръв поглед това не е положително за пазара, инвеститорите харесаха данните, според които 12-месечните очаквания на потребителите за инфлацията спадат до 5,3%.

При технологичните компании книжата на Microsoft, Apple, Meta и Alphabet поскъпнаха съответно с 3,13 на сто, 2,14%, 6,81 на сто и 5,25%.

Акциите на Amazon прибавиха 3,42% към стойността си.

При автомобилните цената на книжата на Tesla се повиши с 4,39 на сто, докато акциите на General Motors и Ford поскъпнаха съответно с 5,53% и 3,89 на сто.

Круизните компании поведоха ръстовете. Книжата на Carnival Corporation поскъпнаха с 11%, след като фирмата отчето близо двукратно увеличение на резервациите през последното тримесечие.

Цената на акциите на Royal Caribbean Group и Norwegian Cruise Line Holdings’ се повиши съответно с 15% и 14 на сто.

При облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 3,134% и 3,263 на сто.

Доларовият индекс записа спад в стойността от 0,32 на сто до 104,1 пункта.

На петролните пазари цената на американския лек петрол WTI се повиши с 3,11% до 107,5 долара за барел. Тази на сорт Брент нарасна с 2,73 на сто до 113 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпна до 1830,3 долара за тройунция.

Източник: