Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ще поддържат ли Русия и САЩ по-високи цени на петрола?

Саудитска Арабия се опитва да лавира между двата си най-големи съюзници в последните години – Вашингтон и Москва, посочи Николай Шуманов

„От началото на седмицата (миналата бел.ред.) – защото беше очаквано, че ще има такова понижение – цените на петрола се покачват с близо 10%. Това е краткосрочно явление. В дългосрочен план виждаме забавяне на световната икономика, проблеми в Китай, което ще намали и консумацията на петролни продукти“, очаква той.

seo blog7

Според анализатора и Русия, и САЩ имат изгода цените на петрола да са малко по-високи въпреки ускорението на инфлацията. Американският президент Джо Байдън се опитва хем да озапти инфлацията, хем лобито на петролните производители да е доволно“, посочи Шуманов.

Той обясни, че шистовите производители в САЩ добиват на по-високи цени спрямо Рияд и Москва и са на добра печалба. Анализаторът поясни, че междувременно Русия продава с отстъпка на азиатските страни заради ембаргото, така че също има нужда от по-скъп петрол.

Николай Шуманов коментира и ситуацията на капиталовите пазари във Великобритания и допусна, че има вероятност в дългосрочен план политиките на премиера Лиз Тръс да окажат благоприятен ефект, но смята, че за момента закъснелите действия – включително заради политическата криза – оказват натиск.

Wall Street очаква лихвените равнища в САЩ, напомни експертът от какво зависи накъде ще се движат цените на акциите. „Възможно е да има срив на пазара, ако инфлацията не бъде озаптена. Не вярвам да се случи Армагедон, може да има спадове до края на годината – тепърва ще видим финансовите отчети на компаниите за предходното тримесечие – може да генерират загуби заради високата инфлация и високите цени на енергийните суровини“, коментира той.

See also  Изтичането на мозъци от Русия се превръща в паническо бягство към изходите

Според анализатора доларът ще е силен, докато има криза в Европа, докато САЩ повишават лихвените равнища повече от останалите страни и докато всички смятат, че това е единственото спасение срещу инфлацията.

По отношение на портфолиото Шуманов изтъкна важността на диверсификацията. Той посочи, че е добре инвеститорите да държат кеш, за да могат да се възползват при спадове на пазарите. „Индексните фондове и облигациите са добри опции за начинаещите трейдъри“, коментира Николай Шуманов.

гръцки преводач Добрич

Възможно ли е цената на петрола да се стабилизира на 85-90 долара за барел? Защо страните от ОПЕК+ не изпълняват квотите си? Ще се изпълни ли прогнозата на Рубини за срив на фондовата борса с още 30-40%?

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.

Източник: