Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ескалацията на военните действия повишава рисковете за Путин у дома и в чужбина

Докато руският президент се опитва да постигне пробив във войната, той рискува да прекали, твърдят анализатори

seo blog7
Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK

Снимка: A/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK

Русия планира триумфални церемонии и публични митинги, докато президентът Владимир Путин се готви да анексира официално голяма, допълнителна част от съседна Украйна през следващите дни. 

Тържествата ще повторят пищността и обстоятелствата, които съпътстваха завземането на Кримския полуостров от Русия преди осем години – събитие, което Путин отбеляза с имперското величие на позлатената зала “Свети Георги” в Кремъл.

Превземането на Крим от Русия беше бързо и почти безкръвно и издигна Путин до нови върхове на популярността му у дома.

гръцки преводач Добрич

Днес новите анексии, както и поредицата непопулярни стъпки, които поставят страната в състояние на война, повишават риска от превишаване на правомощията, докато той се опитва да постигне пробив във войната в Украйна, твърдят политически анализатори пред The Wall Street Journal. 

Според анализаторите анексирането на нови територии ще увеличи залога във войната, която Русия губи, и ще поставят Путин пред опасна липса на възможности за изход.

Превземането на Крим от Русия беше бързо и почти безкръвно и издигна Путин до нови върхове на популярността му

С анексирането на окупираните територии Русия ще обяви суверенитет над провинции, които контролира само частично и в които украинските войски настъпват. Ако Русия не успее да обърне хода на събитията с помощта на 300 хил. набързо обучени войници, които Путин мобилизира през миналата седмица, той е изправен пред перспективата за по-широко мобилизиране на мъже във военна възраст, което ще бъде посрещнато негативно в страната.

Политиците националисти настояват Путин да обяви военно положение, което да постави икономиката на военна основа, да затвори границите на Русия, за да спре десетките хиляди мъже в наборна възраст, които бягат от страната от миналата седмица насам, и евентуално да наложи някои ограничения за чужденците.

See also  Nasdaq изпрати най-лошия си ден от септември

В петък Путин ще участва в церемония в Кремъл, на която четири региона на Украйна ще бъдат официално приети в състава на Русия, като ще подпише договори в залата „Свети Георги” в Кремъл. Москва затвори улиците около Кремъл в очакване на концерта на Червения площад и митинга, който ще продължи до вечерта.

Следващата седмица се очаква горната камара на руския парламент да подпечата анексирането на окупираните украински територии. Празненствата, които напомнят за пролетта отпреди осем години, предхождат една кървава и трудна зима. За разлика от бързото завземане на Крим през 2014 г., войната в Украйна от февруари насам струва на Москва поне 80 хил. ранени или убити според западни оценки.

Тези жертви вероятно ще стават все повече, тъй като Русия се опитва да спре украинското настъпление и да си върне териториите, които загуби преди украинските офанзиви през последните седмици.

Мобилизацията вече извади на показ „гноясалите класови недоволства“ в Русия и предизвика протести не само в Москва и Санкт Петербург, но и в региони с преобладаваща работническа класа и малцинства. Повече от 100 хил. души са напуснали страната, откакто Путин издаде заповедта миналата седмица. Те се присъединиха към няколкостотин хиляди други, които напуснаха Русия през месеците след февруарската инвазия.

Високопоставени руски служители не изразяват съжаление за изселването. Ръководителят на руската избирателна комисия Ела Памфилова сравни напускащите по-рано тази седмица с плъхове, които напускат кораб. Без тях на „кораба ще бъде само по-лесно”, каза тя, цитирана в канала на комисията в Telegram.

Ръководителят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин ги нарече страхливци, „които още не са усетили миризмата на пушек, но вече са се скрили под леглото”. Според него автомобилите, изоставени на границата от мъжете, които са решили да избягат пеша, трябва да бъдат конфискувани и дарени на руските войници, които се бият в Украйна. 

See also  Геополитиката е най-голямата заплаха за глобализацията

Предстоящите празненства около анексирането могат да създадат привидна атмосфера на спокойствие.

Андрей Колесников

старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace

Андрей Колесников, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, заяви, че предстоящите празненства около анексирането могат да създадат привидна атмосфера на спокойствие. Според него обаче под повърхността се крият дълбоки притеснения относно посоката на управление на Путин. 

„Няма радост, каквато имаше, защото тогава това беше акт на чиста патриотична наслада – завземането на една културно и исторически важна земя, Крим, без нито един изстрел”, каза той и допълни: „Но това тук е кървава баня. Путин принуждава руските мъже да споделят с него отговорността за войната“.  Мобилизацията не се среща с широка подкрепа в обществото. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV Мобилизацията не се среща с широка подкрепа в обществото. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Проучванията на общественото мнение сочат, че мобилизацията ще бъде крайно непопулярна сред руснаците, но Путин няма голям избор предвид големите загуби на бойното поле. Контролираната от държавата телевизия, която по-рано този месец обяви, че ограничава отразяването на войната, възобнови излъчването на разкази за триумфа на бойното поле и показа кадри от наборните пунктове, където млади мъже се записват като доброволци.

Източник: