Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Щатските индекси поеха в различни посоки след силните данни за пазара на труда

Щатските индекси поеха в различни посоки след силните данни за пазара на труда

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Основните щатски индекси изпратиха волатилна сесия, след като данните за работните места през юли бяха много по-добри от очакванията, а инвеститорите преценяваха какво ще означава силният трудов пазар за кампанията по затягане на лихвите на Федералния резерв, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 76,65 пункта и завърши седмицата на ниво от 32 803,47 пункта. Въпреки ръста в петък обаче индексът записа седмичен спад. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,16% от стойността си до ниво от 4145,19 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite изгуби 0,50% в петък до ниво от 12 657,56 пункта. Въпреки това S&P 500 и Nasdaq приключиха първата седмица на август на зелена територия.

Загубите бяха компенсирани от банковите акции, които поскъпнаха благодарение на надеждите, че повишаването на лихвите ще продължи със стабилен темп. Енергийните компании също напреднаха, но технологичният сектор отбеляза спад.

Трудовият пазар е прибавил 528 хил. нови работни места през юли, като надмина с лекота очакванията на Dow Jones за повишение с 258 хил. Безработицата е намаляла до 3,5% спрямо очакванията за 3,6%. Заплатите също са нараснали повече от очакваното – с 0,5% за месеца и с 5,2% на годишна база, което е сигнал, че високата инфлация вероятно все още е проблем.

Сесията започна със спад след доклада, въпреки че той изглежда показа, че икономиката в момента не е в рецесия. Ръстът на работните места се очаква да се забави, тъй като Фед продължава да повишава лихвите, за да укроти инфлацията, но докладът показва, че трудовият пазар все още е нажежен. Това означава, че централната банка може да действа по-агресивно на следващите си заседания.

гръцки преводач Добрич

Разликата между доходността по 2-годишните и 10-годишните американски държавни ценни книжа се разшири най-много от 2000 г. в петък.

See also  Вашингтонският консенсус е напът да победи Пекинския

Доходността и по двете ДКЦ нарасна след данните за работните места през юли. Двете доходности са с разлика от около 40 базисни пункта, като тази по 2-годишните облигации е по-висока от доходността по 10-годишните, съответно 2,827% и 3,232%. Когато доходността по по-краткосрочните държавни ценни книжа е по-висока, това се смята от Wall Street за предупреждение за рецесия.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,82% до 106,56 пункта. Еврото поевтиня с 0,62% до ниво от 1,018 долара, а паундът е надолу с 0,68% до равнище от 1,207 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 1,61% до 135 йени за долар.

Цената на петрола постигна слаб ръст в петък, но приключи седмицата рязко надолу заради опасенията от рецесия, а следователно и забавяне на търсенето.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI приключиха седмицата на ниво от 89,01 долара за барел, което е ръст от 0,53%. Но за седмицата контрактът спадна с 9,74% и записа най-лошата си седмица от 1 април. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент завършиха седмицата на ниво от 94,92 долара за барел и записаха седмична загуба от 13,72%.

Книжата на Tesla поевтиняха с близо 7% след годишната среща на акционерите на компанията, която се състоя в четвъртък. Акционерите одобриха сплит на акциите три към едно, което ще ги направи по-достъпни.

С края на сезона на отчетите за второто тримесечие 87% от компаниите от S&P 500 вече са публикували резултатите си. 75% от тях са обявили по-добри отчети от очакванията, сочат данни на FactSet.

See also  Новата ос Русия-Китай: Бъдещият световен ред зависи от няколко въпроса

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,87% до 1791,1 долара за тройунция.

Източник: