Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Бъдещето на глобалната търговия на дребно е в локализацията

Предизвикателството на Shopify към Amazon не успя, но в Индия се провежда интересен експеримент

seo blog7
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Когато отразявах търговията на дребно за Financial Times в началото на 90-те години, шефовете от сектора често повтаряха трите тайни на успеха си: локация, локация, локация, пише редакторът на британския вестник Джон Торнхил. Тогава търговията на дребно беше до голяма степен игра на имоти. Компаниите бяха положили огромни усилия, за да анализират местните демография, икономика и инфраструктура, да оценят потенциалния трафик от клиенти и да похарчат цяло богатство, за да придобият най-обещаващите обекти. Поставете магазините си на правилното място и клиентите ще бъдат впримчени в мрежата ви, точно както паяците ловят мухи.

Този модел на търговия на дребно, който явно облагодетелстваше богатите на капитал действащи компании, имаше пробойни поради експлозията на интернет. За повечето цифрови трансакции местоположението на магазина стана без значение. Без физически обекти по това време Amazon доставяше стоки директно до вратата ви. Тайната на успеха на търговията на дребно все повече се предефинираше като логистика, логистика, логистика.

Следващата еволюция дойде, когато компаниите с потребителски брандове и по-малките търговци избраха да заобиколят традиционните търговски обекти и платформите за електронна търговия и да отидат направо при самите потребители. Това доведе до манията по директната връзка с потребителите (ДВП), която беше подсилена от Shopify, иновативната канадска фирма. Широко възприемана като анти-Amazon, Shopify предоставя бек-офис логистика и инфраструктура за плащания и услуги по доставка, които по-малките независими търговци не могат да си позволят да изградят сами.

гръцки преводач Добрич

Инвеститорите наляха пари в ДВП компаниите като търговеца на очила Warby Parker, компанията за велоергометри Peloton и услугата за облекло Stitch Fix. Стратегията беше да се използват социалните медии, за да се изгради информираност за марката и да се привлекат потребители, като им се доставя директно. За известно време стратегията работеше гладко и няколко ДВП компании се листнаха на фондовия пазар при впечатляващи оценки. Но сега инвеститорите изглежда са стигнали до заключението, че този ДВП модел е сериозно компрометиран, ако не и смъртоносно ранен, и понижиха значително оценките си за сектора. Цената на акциите на Shopify също спадна със 73% през последната година. Наскоро компанията обяви, че съкращава 10% от работната си сила. Какво следва за търговията на дребно?

See also  Европейците ще могат отново да летят до САЩ

Тоби Лютке, главният изпълнителен директор на Shopify, твърди, че свиването на неговата компания е просто резултат от по-ранното й прекалено оптимистично свръхразрастване. Shopify предположи, че електронната търговия ще отиде с 5 до 10 години напред в резултат на пандемията от Covid и се разшири твърде бързо в очакване на по-голямо търсене. „Сега е ясно, че този залог не се изплати“, написа Лютке със съжаление в бележка до служителите.

Източник: