Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

S&P понижи рейтинга на Великобритания след плановете за намаляване на данъците

Рейтинговата агенция свива кредитния рейтинг на Острова от стабилен на отрицателен и очаква техническа рецесия в Обединеното кралство

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Рейтинговата агенция S&P понижи перспективата на своя рейтинг АА за британския държавен дълг от стабилна на негативна. С това американската рейтингова агенция  реагира на възможното увеличаване на заемите на Обединеното кралство след изявлението на правителството за бюджета от миналата седмица.

На 23 септември министърът на финансите Куаси Куартенг обяви постоянни, нефинансирани намаления на данъците на стойност около 45 млрд. паунда (50 млрд. долара), както и скъпоструващи временни субсидии за енергийните сметки на домакинствата и предприятията, което доведе до спад в курса на лирата и пазарите на облигации.

Въпреки че оттогава лирата се възстанови, в сряда Английската централна банка беше принудена да стартира извънредна програма за изкупуване на облигации, за да стабилизира пазарите, и предупреди, че вероятно ще трябва да повиши значително лихвените проценти през ноември. 

гръцки преводач Добрич

S&P – която оценява британския държавен дълг с една степен по-високо от конкурентите си Moody’s и Fitch – заяви, че според нея британският държавен дълг ще се увеличава, за разлика от предишната прогноза, според която от 2023 г. той ще намалява като дял от брутния вътрешен продукт.

„Актуализираната ни фискална прогноза е изложена на допълнителни рискове, например ако икономическият растеж на Обединеното кралство се окаже по-слаб поради по-нататъшно влошаване на икономическата среда или ако разходите по държавните заеми нараснат повече от очакваното заради пазарните сили и затягането на паричната политика”, се казва още в доклада.

S&P също така прогнозира, че Великобритания ще навлезе в техническа рецесия през следващите тримесечия, а БВП на страната ще се свие с 0,5% през 2023 г.

See also  Заради ускоряването на инфлацията източноевропейците затягат коланите за Коледа

Moody’s Investors Service оценява рейтинга на страната на Аа3, което е четвъртото по височина ниво, а Fitch Ratings ѝ дава равностойна оценка АА-. На 28 септември Moody’s предупреди, че минибюджетът на правителството на Обединеното кралство рискува да нанесе трайни щети на “поносимостта на дълга” на страната. Въпреки това министър-председателят Лиз Тръс не показа никакви признаци на отстъпление, обвинявайки руската война в Украйна за сътресенията на пазара, които доведоха до рекордно нисък курс на паунда. 

Източник: