Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Dow започва седмицата с ръст от близо 650 пункта

Dow започва седмицата с ръст от близо 650 пункта

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Водещите индекси на Wall Street започват новата седмица със силни ръстове, успявайки да се отърсят от страховете около новия вариант на коронавируса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да изтрие предходните загуби с ръст от близо 650 пункта (1,9%). От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 1,2%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite с 0,9%.

И трите водещи показателя приключиха миналата седмица със спадове.

На стоковите пазари цената на петрола расте силно, с по над 5% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 5,2% до 73,52 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол с 5,4% до 69,83 долара за барел.

Това се отрази и на петролните акции. Книжата на Exxon поскъпнаха с 1,1%, а тези на Chevron с 1,6%. При ConocoPhillips увеличението бе с 2,4%.

гръцки преводач Добрич

Златото поевтинява с 0,2% до 1780,1 долара за тройунция.

Акциите, свързани с отварянето на икономиката, записаха ръстове. Тези на General Electric поскъпнаха с 3,5%.

Най-голямо повишение имаше в сектора на туризма и свободното време. Книжата на United Airlines прибавиха към цената си 8,3%, а тези на Delta близо 6%. При круизните компании тези на Norwegian Cruise прибавиха 9,5%. Книжата на Wynn Resorts поскъпнаха с 6%, а на Marriott и Hilton със съответно 4,5% и 4%.

Движенията са факт, след като главният медицински съветник на Белия дом Антъни Фаучи в неделя заяви, че първоначалните данни за варианта омикрон са „окуражаващи“.

Индексът Nasdaq, макар и да отчете ръст, изостава спрямо останалите показатели, като на представянето му натежаха акциите на здравеопазването и технологиите. Moderna, която отчете най-големия спад в индекса, изтри от стойността си 13,5%. Тези на AMD и Nvidia изтриха съответно 3,4% и 2,1%.

See also  Световните цени на храните са намалели леко през октомври

Акциите на Tesla успяха да изтрият голяма част от силните загуби по-рано през сесията, приключвайки със спад от 0,6%. По-рано пониженията достигнаха до 6,5%.

В петък именно технологичният сектор бе котвата за пазарите. Nasdaq Composite се сви с 1,9%.

Сътресенията в сектора заразиха и криптопазара. През уикенда биткойнът бе особено волатилен – в петък сутринта цената му бе около 57 хил. долара, а в събота вече бе 43 хил. долара. В неделя най-голямата по пазарна капитализация криптоалута успя да се съвземе, но все още остава под прага от 50 хил. долара. Минути преди 23:30 ч. най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с близо 1,1% до 49 140,90 долара по данни на CoinDesk.

Книжата на Microstrategy поевтиняха с 5,5%, а тези на Block, преименувана наскоро от Square, изтриха от цената си 0,9%, както и акциите на Coinbase.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 1,438% и 1,769%.

Доларовият индекс на свой ред също се покачи с 0,2% до 96,3 пункта.

Източник: