Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Коментарите на Пауъл потопиха индексите на Wall Street

Коментарите на Пауъл потопиха индексите на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Щатските индекси се завърнаха на червена територия, след като настроенията сред инвеститорите бяха помрачени от коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и предупрежденията на Световната здравна организация (СЗО) относно омикрон варианта на коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 651,76 пункта, или с 1,85%, до ниво от 34 484,18 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,9% до 4566,97 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 1,55% до 15 537,69 пункта.

Акциите на American Express и Coca-Cola поевтиняха съответно с по около 3,6 на сто.

гръцки преводач Добрич

Цената на книжата на Tesla напредна с 0,16%, докато акциите на General Motors поевтиняха с 3,3%.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че е уместно да се помисли за по-ранно от първоначално планираното прекратяване на програмата за покупки на активи и ускоряване на нейното редуциране, тъй като покачването на инфлационните нива се оказва по-устойчиво от очакваното.

Пауъл посочи още, че инфлацията в САЩ вече не може да бъде определяна като “временна и преходна”, визирайки очакванията, че потребителските цени ще продължат да растат до средата на 2022 г. Той предупреди, че заплахата от ускоряващата се инфлация нараства допълнително. Управителят на Фед обаче отбеляза, че се очаква инфлацията да се върне към по-ниски нива до края на следващата година.

В петък разпродажбите бяха подхранени от решението на Световната здравна организация (СЗО) да обяви новия вариант на коронавируса омикрон като „притеснителен“. Редица държави предприеха ограничителни мерки срещу пътуването от Южна Африка, откъдето се смята, че идва новият вариант.

See also  Великобритания може да удари Путин и кликата му там, където най боли

Оптимизмът сред трейдърите беше допълнително свит от коментарите на изпълнителния директор на Moderna Стефан Бансел, който предупреди, че очаква съществуващите ваксини да бъдат по-малко ефективни срещу новия вариант на коронавируса.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за потребителското доверие в САЩ, което спада до 9-месечно дъно през ноември. Индексът на потребителското доверие спада до 109,5 пункта спрямо ревизираните в посока надолу 111,6 пункта за октомври, според доклад на Conference Board. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха спад до 110,9 пункта.

С разпродажби се сблъскаха и акциите на компаниите, свързани с туризма и пътуванията. Книжата на Expedia Group и Norwegian Cruise Line Holdings поевтиняха съответно с 3,8% и 5,4 на сто. Цената на акциите на American Airlines се понижи с 4 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,443% и 1,795 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,45% до 95,91 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент записа понижение от 3,91% до 79,57 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 4,4% до 66,87 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,5% до 1776,5 долара за тройунция.

Източник: