Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Събитията на 2022 г. – пикът на инфлацията, вдигането на лихвите и 24 февруари

Много фактори и събития създадоха „перфектната буря“ в глобалната икономика, пише главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев

Годината е една от редките, през които облигациите и акциите поевтиняваха в синхрон. Ръстът на доходността на облигациите, което означава спад на цената им, водеше до разпродажби на технологични книжа и на всички сектори зависими от покачването на лихвите. А последното беше функция на високата инфлация. Обзорът на събитията и участниците в тях през миналата година може да бъде много дълъг, без да претендира за пълнота, коментира с какво ще запомним финансовата 2022 година Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

seo blog7

Събитие на годината

Това е трудно да се определи еднозначно. Пикът на инфлацията, силното покачване на лихвите или 24 февруари (денят на нахлуването на Русия в Украйна – бел. ред.) със своите икономически ефекти са кандидатите за приза. Много фактори и събития създадоха „перфектната буря“ в глобалната икономика, която доведе до рецесия в много страни и до забавяне в останалите. Силното повишение на лихвите в САЩ заслужава специално внимание, защото няма аналог в историята и ще има още по-сериозно отражение върху световната икономика през тази година, прогнозира Цачев.

Откровение на годината

Според него то принадлежи на Джером Пауъл, председател на Федералния резерв. Непривично краткото му изявление на годишния форум в Джаксън Хол от само 8 минути е повратна точка в политиката на Федералния резерв. Отражението върху пазарите беше значимо, но инвеститорите още не осъзнават цялата му значимост, смята анализаторът.

Пауъл постави точка на огромното създаване на пари от централните банки, за да се увеличават безпроблемно държавните дългове. Това официално слага край на дългосрочния цикъл на кредитна експанзия и ще има отражение за десетилетие напред, очаква Цветослав Цачев.

гръцки преводач Добрич

Изненада на годината

See also  Малките модулни реактори имат голям руски проблем

По думите на инвестиционния консултант се наблюдават две тенденции. Първата е икономическия растеж, който очаквано се забави навсякъде по света. САЩ, за разлика от Европа, не навлезе в рецесия през втората половина на годината. Това е изненадващо на фона на силното повишение на лихвата, затягането на финансовите условия и огромните разходи за живот, които удариха потребителите. Американската икономика показа повече устойчивост на шока, отколкото очакваха дори централните банкери. Затова инфлацията не падна по-силно и повишаването на лихвите продължава.

Втората тенденция е промяната в темповете на растеж на корпоративните печалби, която очаквано трябва да е към забавяне на годишна база и дори към намаление. Това се случи през годината, като за четвъртото тримесечие се очаква -2,8%. Определям го като изненада, защото прогнозите на анализаторите бяха позитивни дори и след началото на войната в Украйна. А за 2023 и 2024 г. също се очаква растеж на печалбите.

Разочарование на годината

ARK Innovation ETF и Tesla имат много близко представяне, потвърди Цачев. Фондът има много акции на Tesla, но е и представителен за сегмента на растящите компании, които имат нужда от огромно финансиране за дейността си и работят на загуба. 60-те процента спад на акцията на фонда идват след намалението с 40% през 2021 г. от върховите стойности през февруари. Това са цели 80% поевтиняване от върха и е много лош знак за рисковия капитал и през тази година. Финансирането на много проекти ще бъде затруднено, а други ще бъдат преосмислени изцяло през призмата на способността им да правят пари, предупреди анализаторът.

Балон на годината

See also  Бъдещето на глобалната търговия на дребно е в локализацията

Недвижимите имоти в Китай се оценяваха на близо 60 трилиона долара или два пъти повече, отколкото тези в САЩ, пресметна Цветослав Цачев. Цените им падаха през втората половина на 2022 г., заради мерките срещу COVID в страната. Най-силното доказателство, че става дума за балон, е средната цена на жилище равна на 30 години среден доход в Китай. Това е в пъти по-високо от най-скъпите градове в САЩ и Европа.

Финансовите проблеми на строителните компании в Китай плюс огромните им дългове ще продължат да тежат на световния икономически растеж. Позитивната новина за тази година идва от облекчаването на условията за финансиране на големите компании за недвижими имоти. Но целта не е да се надува нов балон, а да се регулират темповете на нормализиране след него, надява се анализаторът.

Измама на годината

Цачев отбеляза, че погледите трябва да се насочат към фалита на голямата криптоборса FTX и нерегламентираното източване на клиентски фондове към хедж фонд на собствениците ѝ. Загубите за повече от милион клиента на компанията се оценяват на поне 7-8 милиарда долара, но към тях трябва да се добавят и загубите за инвеститорите във FTX, както и негативния ефект от фалита върху всички дигитални активи, отчете той.

За криптовселената 2022 година ще се запомни с колапса на стейбълкойна TerraUSD за 18 милиарда долара и фалитите на големи хедж фондове, които доведоха до стотици милиарди обезценка на криптоактивите.

Сделка на годината

Цачев смята, че покупката на Twitter от Илон Мъск, въпреки че не е най-голямата в доларово изражение, предизвика най-силно внимание сред инвеститорите и обществеността. Все пак третото място с размер 44 милиарда долара, значителните проблеми в компанията и големите разпродажби на акции на Tesla от Мъск я поставят като най-значимата сделка за последните няколко години, категоричен е той.

See also  Какво предвижда планът от пет точки на Фон дер Лайен за газовата криза

Сектор на годината

Анализът показва, че петролните компании се представиха по отличен начин и техните корпоративни печалби са единствените, които задържаха на плюс кумулативния резултат на дружествата в S&P 500 през третото тримесечие на миналата година. По-важното е, че те правят пари от всеки аспект в производството на горива – от добива до рафинирането на петрол. Това идва след много дълъг период, през който компаниите в сектора правиха ниски инвестиции в производството си. Очакванията за 2023 г. са за спад на печалбите на петролните компании, прогнозира Цветослав Цачев.

Източник: