Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Газохранилищата в Европа по-пълни от обичайното

Европа очаква да регистрира един от най-топлите месеци януари от години, което ще облекчи проблемите с енергията, които мъчат региона от месеци.  

Според прогнозата на Maxar Technologies Inc. мекото време в региона вероятно ще се запази до края на месеца, тъй като силен метеорологичен фронт ще блокира студения полярен въздух. Макар да предизвиква опасения за климата, топлината през последните няколко седмици е благодат за държавите, които се борят със съкрушителната криза с разходите за живот, в резултат на която сметките на домакинствата за енергия и инфлацията рязко нарастват.

seo blog7

Според прогнозите на Maxar и Weather Company до 17 януари температурите във Франция и Германия ще бъдат между 2 и 5 градуса над нормата, което ще доведе до намаляване на търсенето на отопление в Европа под средното за последните 10 години. В Обединеното кралство, където през 2022 г. беше регистрирана най-топлата година в историята, меките условия вероятно ще се запазят и през този месец, според метеорологичната служба на Великобритания.

За Европа “първата половина на месеца може да се нареди сред някои от най-топлите в историята за последните няколко десетилетия, ако нещата се развият според очакванията”, каза Матю Дрос, метеоролог в Maxar.

Това е рязък обрат спрямо ниските температури в началото на декември, които породиха опасения за твърде бързото изчерпване на запасите от природен газ. Правителствата и потребителите прекараха голяма част от лятото в опасения, че ще се сблъскат с прекъсвания на електрозахранването след рязкото намаляване на доставките на газ от страна на Русия след войната в Украйна.

Сега обаче газохранилищата са по-пълни от обичайното, като през последните дни някои държави дори започнаха да пренасочват газ към тях, тъй като търсенето намалява с подобряването на времето. Заедно с големия внос на втечнен природен газ се увеличава увереността, че континентът може да преживее тази зима безпроблемно. А високите запаси в края на студения сезон ще улеснят попълването на хранилищата навреме за следващата зима.

See also  Кристалина: Напрежението около Украйна повишава цените на енергетиката

В сряда европейските газови фючърси затвориха на най-ниското си ниво от октомври 2021 година. Цените на електроенергията също рязко се понижиха. Те могат да се понижат още повече, защото Maxar’s Dross прогнозира силни ветрове в Обединеното кралство и континентална Европа до средата на януари, което ще увеличи производството на електроенергия от вятъра и на свой ред ще ограничи използването на газ.

гръцки преводач Добрич

Въпреки това енергийната криза далеч не е приключила. Дълбоките съкращения на доставките от страна на Русия продължават да будят безпокойство, тъй като заместването на огромните количества е трудно. Ежедневните потоци към Европейския съюз са намалели с около 80% в сравнение с този период на миналата година и съществува реален риск останалите доставки да бъдат спрени, според доклад на банката ING.

Това е причина правителствата все още да призовават гражданите да продължат да пестят енергия. Времето също може да се промени бързо. Според Оливия Бърч, метеоролог от The Weather Company, студен фронт през следващите няколко дни би могъл да свали температурите във Финландия, Северна Швеция и Норвегия, Беларус и балтийските държави с 3 до 5 градуса под средните стойности. Във Великобритания също може да се появят “някои по-студени периоди”, казва метеорологът Никола Макси.

“Това вероятно ще увеличи търсенето на отопление и електроенергия в засегнатите райони”, казва Бърч, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Моделът на времето поражда и опасения относно изменението на климата, а групата 350.org алармира за тези зимни горещини. Енергийната криза принуди някои правителства да променят политиките за намаляване на емисиите. Германия увеличава зависимостта си от въглища, като световното потребление на замърсяващото гориво също се увеличава.

See also  За какво да внимаваме при онлайн пазаруването?

“Въпреки че това не означава, че всяка година ще бъде най-топлата в историята, изменението на климата продължава да увеличава вероятността от все по-топли години през следващите десетилетия”, заяви Марк Маккарти, ръководител на Националния център за климатична информация към метеорологичната служба.

Източник: