Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Започва финансова инспекция на “Експо 2020 Дубай”

Започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в “Експо 2020 Дубай” по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова, който тя изпрати до прокуратурата за финансови злоупотреби.

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора, съобщиха от министерството.

Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.

Министър Нинова сезира прокуратурата за участието на България в „Експо 2020 Дубай“ през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

гръцки преводач Добрич

Министерството на икономиката и индустрията предаде на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който е описано как на консорциума-организатор “България ЕКСПО 2020” са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е за общо 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 г. 

Заключението на експертите от министерството бе, че в събитието са потънали милиони левове от парите на българските граждани.
 

Източник:

See also  Пътуванията ни в чужбина с лек ръст, а на чужденци у нас с 37% повече