Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Доларът се стабилизира близо до седеммесечно дъно

Доларът се задържа близо до най-ниската си стойност от седем месеца насам спрямо еврото във вторник, след като през нощта двама федерални служители на САЩ се изказаха в полза на долара и му помогнаха да спре последните си загуби преди изявленията на председателя на ФЕД Джером Пауъл, които ще бъдат направени по-късно през деня, предаде “Ройтерс”.

Еврото беше на ниво от 1,0736 щатски долара, без съществена промяна за деня, като се търгуваше малко под седеммесечния си връх от 1,07605, достигнат в понеделник. Стерлингът се понижи с 0,1% до 1,2165 USD, малко под триседмичния връх от понеделник.

Доларът поевтинява, тъй като пазарите все повече се съмняват, че ФЕД ще трябва да повиши лихвените проценти над 5%, за да намали инфлацията, тъй като ефектът от агресивното им повишаване през миналата година вече се усеща.

Докладът за заетостта от миналата седмица показа, че макар през декември икономиката на САЩ да е добавила нови работни места със солидни темпове, е отчетено и забавяне на растежа на заплатите.

Отделни данни показаха по-мека активност в сферата на услугите и сега инвеститорите очакват лихвените проценти да достигнат своя връх малко под 5% до юни, преди да започнат да се понижават по-късно през годината.

Въпреки това много служители на ФЕД продължават да твърдят, че лихвите имат да се повишават и ще останат на високи нива, като в понеделник се изредиха президентите на ФЕД в Атланта Рафаел Бостик и в Сан Франциско Мери Дейли.

“Пазарите осъзнаха, че са се придвижили доста далеч доста бързо и на хоризонта има някои рискови събития”, каза Саймън Харви, ръководител на отдела за валутен анализ в Monex Europe, за спирането на спада на долара.

See also  Безплатна ски почивка за децата до 16 години по време на ваканцията

Харви посочи речта на председателя на ФЕД Джером Пауъл по-късно във вторник, макар че според него темата на изказването – независимостта на централната банка – не би трябвало да бъде движеща за пазара, както и по-важните данни за индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък.

“Пазарите осъзнават, че сме намалили експозицията си към долара преди CPI, и все още има значителен риск условията за инфлация в САЩ да останат по-устойчиви и ФЕД да се е обадил правилно и да се наложи да задържи лихвите по-високи за по-дълго време”, каза Харви.

Още по темата

2 яну 2023 17:17

108

28 дек 2022 21:04

4

19 дек 2022 21:30

88

Индексът на щатския долар, който проследява курса на зелените пари спрямо кошница от валути с най-голяма тежест на еврото, беше стабилен на ниво 103,23, след като в предходната сесия се понижи с 0,7% и достигна седеммесечно дъно от 102,93.

Бързото отваряне на границите на Китай след ограниченията, свързани с пандемията, също даде още един тласък на по-рисковите активи и валути през тази седмица, далеч от привлекателността на зелените пари, особено на валутите, свързани с Китай.

Чувствителният към Китай австралийски долар достигна повече от четиримесечен връх от 0,6950 щатски долара през предходната сесия. Последно той се понижи с 0,4% до 0,68886 щатски долара.

Офшорният юан последно се търгуваше на ниво от 6,7889 за долар, след като по-рано през сесията достигна най-силната си стойност от пет месеца насам от 6,7590.

Доларът също се стабилизира спрямо йената, като се търгуваше с 0,2% нагоре до 132,2 йени. Японската валута като цяло се укрепва след изненадващата промяна на политиката на Японската централна банка по отношение на кривата на доходността в края на миналата година.

See also  Среща между успешните в бизнеса и млади предприемачи

Източник: