Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Руската инвазия в Украйна може да коства на JPMorgan около 1 млрд. долара

Руската инвазия в Украйна може да коства на JPMorgan около 1 млрд. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

seo blog7

Най-голямата банка по активи в САЩ JPMorgan може да загуби около 1 млрд. долара заради руската инвазия в Украйна. Това заяви ръководителят на финансовата институция Джейми Даймън, цитиран от Ройтерс.

В своето ежегодно писмо към акционерите, което се следи отблизо от пазарите, главният изпълнителен директор на банката призова САЩ да увеличат военното си присъствие в Европа и повтори апела си за създаването на план, който да осигури енергийната сигурност на страната и съюзниците ѝ.

Даймън не даде детайли относно потенциалните загуби на банката или времевата им рамка, но заяви, че JPMorgan се опасява от вторичните ефекти от руската инвазия върху компаниите и страните.

Още по темата

Световните банки детайлно представиха своите експозиции към Русия в последните седмици, но Даймън към момента е най-високопоставеният лидер на световен бизнес, който коментира последиците от конфликта.

“Америка трябва да се подготви за възможността от удължена война в Украйна с неизвестни последици. Трябва да се подготвим за най-лошото и да се надяваме на най-доброто”, написа ръководителят на финансовата институция в своето писмо.

гръцки преводач Добрич

Той засегна и взаимоотношенията между САЩ и Китай, като посочи, че САЩ трябва да преработят снабдителните си вериги, за да ограничат обхвата на доставчиците си в рамките на страната или те да включват само “изцяло приятелски съюзници”. Даймън апелира най-голямата икономика в света да се присъедини към Транстихоокеанското партньорство (TPP).

Колкото до макроикономическата среда, банкерът заяви, че броят на лихвените повишения на Фед “може да е значително по-голям, отколкото пазарът очаква”.

Източник:

See also  Облигационният пазар в САЩ се успокои, но вероятно за кратко