Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Проточващата се война в Украйна създава все повече рискове за Европа и САЩ

Някои експерти дори предупреждават за „капана на Тукидид”, който може да предстои през идните години 

Войната на Русия с Украйна изглежда се превръща в продължителен конфликт, който може да продължи с години и да се окаже все по-рисков за западните съюзници на Киев, предупреждават анализатори.

seo blog7

Според тях отслабващата обществена воля за ключова военна и финансова помощ за Украйна може да отключи политически сътресения, особено ако се влошат инфлацията и други икономически проблеми. Други геополитически напрежения – например между Вашингтон и Пекин по отношение на независимостта на Тайван – вероятно ще намалят още повече подкрепата за Украйна. Това би могло да доведе до тих, но нарастващ натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да преговаря за прекратяване на военните действия, въпреки последиците от това да се позволи на нахлуваща страна да запази завзетата територия, пише в цитиран от БГНЕС анализ за AFP Фабиен Замора. 

„Сценарий, при който Китай става все по-агресивен, при който през 2024 г. се избира президент, подобен на Тръмп, а популистките сили набират сила в Европа, е сценарий, при който Русия може да бъде квазипобедител, каквото и да се случи на терен през следващите шест месеца във военно отношение”, казва Бруно Тертраи от Френската фондация за стратегически изследвания (ФСБ).

Европейски предизвикателства

Около 70 000 протестиращи се събраха в Прага този месец, обвинявайки чешкото правителство, че поставя тежкото положение на Украйна над собствените си граждани, които са изправени пред скок на разходите за отопление през зимата.

Подобно недоволство може лесно да се прояви и в други европейски държави, в някои от които скоро ще се проведат избори.

гръцки преводач Добрич

“В момент, когато се появяват социални нестабилности или ще се възродят такива, като “жълтите жилетки” във Франция, това ще окаже натиск върху страните с проблеми с лидерството”, каза Еманюел Дюпюи от европейския мозъчен тръст за сигурност IPSE.  

See also  Експерт: ЕЦБ и Фед може да направят меко приземяване, без да счупят икономиката
Войски на НАТО в база в Румъния. Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg Войски на НАТО в база в Румъния. Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Той визира Франция, където има само относително парламентарно мнозинство; Германия, където коалицията е разколебана; и Испания и Великобритания”.

В Италия популистката крайнодясна партия, за която се подозира, че е по-склонна да работи с Русия, е в добра позиция за изборите на 25 септември.Анализаторите предупреждават, че въздействието на строгите санкции на Европейския съюз срещу Москва ще се отрази тежко на европейските фирми, изключени от руския пазар, като ще забави икономиките и вероятно ще тласне някои от тях към рецесия. Рязкото повишаване на цените на енергията след ограничаването от страна на Русия на доставките на природен газ за Европа също ще засегне милиони хора тази зимa. 

Решимостта на САЩ?

Президентът на САЩ Джо Байдън предостави на Киев милиарди долари под формата на военно оборудване и финансова помощ, но зациклилата война в Украйна може да изнерви Вашингтон.

“Войната в Украйна е дразнител за САЩ… САЩ биха били много по-щастливи, ако можеха да концентрират усилията си в Индо-тихоокеанския регион”, заяви Чарлз Пауъл, директор на испанския стратегически мозъчен тръст Elcano, на неотдавнашен форум в Букурещ.

Вашингтон е все по-загрижен от сблъсъка с по-агресивния Китай в регион, който е от решаващо значение за глобализираната икономика.

Някои експерти дори предупреждават за „капана на Тукидид” – геополитическа теория, според която конфронтацията между западаща сила (САЩ), притеснена от възходящ съперник (Китай), става неизбежна. 

В момент, когато се появяват социални нестабилности или ще се възродят такива, като “жълтите жилетки” във Франция, това ще окаже натиск върху страните с проблеми с лидерството

See also  Китайските потребители играят на котка и мишка с държавната цензура в протестите

Еманюел Депюи

анализатор в мозъчния тръст IPSE

Р

“Предстои конфликт. Не знам кога, но до него остават по-малко от пет години”, заяви на форума в Букурещ американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на армейските сили на САЩ в Европа.

Не може да се изключи и перспективата Доналд Тръмп, който не крие възхищението си от руския президент Владимир Путин и други авторитарни лидери, да си върне Белия дом през 2024 г.

“Какво ще стане, ако следващият президент на САЩ реши, че подкрепата за Украйна в същата степен не е в национален интерес на САЩ?”, пита Пауъл.

Дори междинните избори през ноември, на които Байдън може да изгуби лявото си мнозинство в Камарата на представителите и Сената на фона на рязко покачващата се инфлация, причинена от войната, могат да застрашат подкрепата на САЩ.

“Всички помощи трябва да минат през Конгреса, ето защо администрацията на Байдън се опитва да прокара колкото се може повече помощи, в случай че те бъдат блокирани от по-малко благосклонния Сенат след изборите”, каза Мод Кесар, директор на Института за стратегически изследвания към Френската военна академия.  

Източник: