Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Развенчаваме популярни митове за сигурността в интернет

Залепване на тиксо върху камерата? Мислите ли, че режимът инкогнито осигурява пълна анонимност? Мислите ли, че сложните пароли гарантират сигурността на данните? Експерти от Центъра за дигитална експертиза разказват как да различим митовете от реалността и да не станем жертва на често срещани заблуди в дигиталната среда.

Мит №1: Използвам антивирусна програма – това е достатъчно.

Реалност: Сървърите на доставчиците на антивирусен софтуер също могат да бъдат уязвими и хакнати. Освен това е важно какъв софтуер за киберсигурност ще изберете. Винаги избирайте надеждни разработчици с име и репутация. Не пестете от сигурността: по-добре е да получите платен абонамент веднъж, отколкото да плащате в бъдеще за нов софтуер или хардуер.

seo blog7

Мит №2: Сложните пароли са гаранция за сигурност.

Реалност: По време на хакерска атака като Bruteforce, проста парола от до 8 знака може да бъде разбита относително бързо. Но дори и най-хитрите, дълги и объркващи пароли се изчисляват чрез сортиране на милиарди различни комбинации. Това обаче може да отнеме няколко месеца. Измамниците все по-рядко прибягват до разбиване на пароли с “груба сила”, тъй като е много по-лесно да достъпят до обединените бази данни на различни сървъри и да намерите съвпадение по имейл.

Освен това много потребители “грешат” с универсални пароли, като използват една и съща за влизане както в пощата, така и в акаунта в социалната мрежа. Нападателите винаги залагат на това. Следователно все още си струва да измислите добра парола.

Мит №3: Няма нищо ценно в моите данни.

Реалност: В този случай социалните мрежи никога не биха били безплатни. В замяна на използването на техните продукти компаниите монетизират вашите данни, като ги продават на рекламодатели.

See also  NASA Orion изпрати свежи снимки на Луната и Земята

Освен това почти всички лични данни могат да бъдат използвани за извършване на различни престъпления: кражба, представяне за друго лице, причиняване на материални и физически щети. Всяка информация в нашето време е ценна.

гръцки преводач Добрич

Мит №4: Измамите и фишингът са лесни за забелязване.

Реалност: Схемите за фишинг и измамите стават все по-сложни и убедителни. Фалшиви сайтове за плащане на билети, съобщения в месинджъри, уж от банки и прокуратура, писма с „напомняния“ за нулиране на паролата.

Чрез хакване на потребителски акаунти в социалните мрежи измамниците изпращат съобщения от името на жертвата или изпращат връзки към злонамерено съдържание.

Мит №5: Безопасно е да посещавате известни сайтове.

Реалност: Всички уебсайтове използват бисквитки, за да проследяват активността ви при сърфиране. Всичко изглежда безопасно, но собствениците на сайта събират и съхраняват вашите данни на своите сървъри. Ако сървърът бъде хакнат, вашите данни ще се окажат “изтекли” в мрежата. Следователно никой не може да даде 100% гаранции за сигурност.

Мит №6: USB флаш устройство трябва да се премахва само чрез режим „безопасно премахване“.

Реалност: Животът е твърде кратък, за да премахваме безопасно флашки. Затова през 2019 г. Microsoft промени начина, по който управлява изваждането на USB устройства от компютър. Въпреки това, не отстранявайте носителя, докато данните се прехвърлят, в противен случай данните ще бъдат загубени.

Мит №7: Седенето твърде близо до монитора ще развали зрението ви.

Реалност: Зрението се уврежда от лошо осветление и четене от екрана на тъмно. Също така, по време на продължителна сесия за гледане или игра, човек може да мига по-малко, което провокира умора и сухота в очите. Така че мониторът наистина няма нищо общо, важното е как го използвате.

See also  Tesla представя нова платформа на 1 март

Мит №8: Камерите на устройствата трябва да бъдат залепени, за да не ме следят.

Реалност: Самото затваряне на камерата няма да ви отърве от евентуални проблеми, защото микрофонът може да бъде хакнат по същия начин. Освен това, ако нападателите са завладяли камерата и микрофона, за тях няма да е проблем да получат достъп до всичко останало, което е на вашето устройство.

Мит №9: Разреждането до нула и зареждането до 100% ще удължи живота на батерията на вашето устройство.

Реалност: Този съвет работи с NiMH и NiCD батерии. Те не се използват в устройства от 2021 и 2022 г. Смартфоните от ново поколение използват батерии от ново поколение – Li-Ion, Li-Po (Li-Polymer). При такива батерии трябва да се стараете да поддържате ниво на заряд 50% – 80%, за да удължите живота им.

Мит №10: Режимът “инкогнито” осигурява анонимност.

Реалност: Вашата дейност в този режим може все още да е достъпна за администраторите на сайта и вашия интернет доставчик. Личният режим обаче е полезен, ако искате да скриете от членове на семейството или колеги какво сте правили на компютъра.

Използвайте платен VPN, изтегляйте софтуерни актуализации навреме и покривайте цифровите си отпечатъци – това са някои лесни начини да останете в безопасност онлайн. Останалото зависи от вас. Бдителността и предпазливостта гарантират повече сигурност.

Поставете оценка:

3.9

Оценка 3.9 от 8 гласа.

Източник: