Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Радев: С Полша сме единни за укрепването на Източния фланг на НАТО

Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда. „Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народи, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията“, заяви след срещата Румен Радев, цитиран от bTV. По думите му тази война е заплаха за международната сигурност.

„Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите“, заяви още Радев.
„Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности“, допълни държавният глава.

Той отбеляза, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. Радев заяви, че и в Румъния текат сходни процеси.

„В тези държави от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили. Полша освен своите модерни близо 50 F-16 очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана“, изтъкна още президентът.

See also  Кадиев: Менда Стоянова махна думи от моя проектозакон, което създаде двусмисленост

Той заяви, че го казва неслучайно. Прави го, защото годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до „определен дефицит на способности“. Това от своя страна изисква неотложни мерки за неговото преодоляване.

„Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.“, обясни държавният глава.

По думите му, ако България не предприеме спешни мерки в това отношение, рискуваме да „загробим“ 110-годишната ни военна авиация и „да се молим на комшиите“ да поемат нашите ангажименти.

„Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва“, добави Радев.

Полският президент е готов незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили.

„Единни сме и в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас означава не само развитие на собствения отбранителен капацитет. Означава много повече съвместни учения и тренировки с нашите съюзници на източния флаг и повишена ситуационна осведоменост. Означава по-голяма устойчивост на мобилността и на системата на логистика“, заяви Румен Радев.

Поставете оценка:

2.2

Оценка 2.2 от 10 гласа.

Източник:

See also  Двама българи загинаха край Гюргево

Leave a Reply

Your email address will not be published.