Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Румен Христов: Вероятно ще има недостиг на земеделски продукти

Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния резерв и за създаване на хранителен буфер трябваше да се случи много бързо през стоковата борса. А се бави. Но то беше и видоизменено, отпадна закупуването на фуражна пшеница и царевица, останаха заявките за хлебна пшеница и слънчоглед. Идеята е добра, не знаем каква ще е реколтата. Но когато производителите от Черноморския басейн ги няма предвид обстоятелствата, че Украйна трудно ще прибере есенниците и вероятно няма да може да засее пролетните култури, а Русия, опитвайки се да наложи война, налага и глад, това ще повлияе наличностите в България. Това каза пред БНР Румен Христов, депутат от ГЕРБ – СДС, лидер на СДС, бивш земеделски министър, сега член на комисията по земеделие в парламента.

И допълни, че в разговори със земеделци е препоръчал да бъдат засети всички площи, защото „вероятно ще има сериозен недостиг на земеделски продукти и въпросът ще е не цената, а дали има реколта“.

seo blog7

„Може да се иска забрана за износ, това е дълга процедура, но пък ще лишим земеделците от приходи, на които те разчитат… Европейският съюз ще осигури своете продоволствие, но голяма част от света ще има проблеми“.

В предаването „Неделя 150“ Христов допълни, че обединяването на усилията по отношение на газа и на храните в условия на война е разумно:

„Трудно в рамките на една-две години доставките на руски газ могат да бъдат заместени, но съм по-сигурен, че Русия не може за една-две години да намери алтернативни потребители. Ние сме взаимосвързани и не трябва да сваляме глава и да се примиряваме с диктатора Путин“.

See also  Куриоз в столова на МВР: Командос осъди вътрешното министерство за 30 000 лева

По думите му намаляването на ставката на ДДС не означава намаляване на цените, защото „това не е панацея“.

гръцки преводач Добрич

„Нека помощта да дойде през социалното подпомагане“.

Лидерът на СДС сподели, че се чувства засрамен от позицията на България „да се сниши и да не окаже военна помощ на Украйна“.

„Путин няма да ни заобича, ние няма да станем тези приятели на Русия, каквито някои очакват. Но ще се компрометираме в очите на НАТО. България има по-голяма нужда от НАТО, отколкото НАТО от нас“.

Поставете оценка:

2.3

Оценка 2.3 от 3 гласа.

Източник: