Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Теменужка Петкова: И към настоящия момент меморандумът с “Джемкорп” крие риск, защото има клауза за арбитраж

Злополучният меморандум с „Джемкорп“ показва цялостния начин на управление на “Продължаваме промяната”. Имаме нарушаване на Конституцията, грубо е нарушен договорът за Евратом за ратификация през ЕК. Нито едно министерство не е било уведомено за него. Това заяви бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„И към настоящия момент този меморандум крие риск, защото има клауза за арбитраж. Тя важи в следващите две години. Съществува потенциален риск всяка една от страните да предяви иск“, предупреди тя.


„Аз съм сигурна, че компетентните институции ще разследват и потърсят отговорност от лицата, замесени в този случай“, изтъкна Петкова.
Всичко свързано с този меморандум е порочно. Не са спазени нормативните изисквания. С този меморандум българската страна се съгласява да предостави информация за всички наши стратегически енергийни обекти. Установи се още, че представители на Министерство на финансите са посетили „Мини Марица Изток“ и са поискали информация за всички парични потоци на дружеството. Била е отказана тази информация, тъй като се касае за държавна тайна. Един месец преди подписването на меморандума е била поискана оферта за доставка на природен газ. Тя е трябвало задължително да се извърши през борсата, както предвижда закона“, разкриват от ГЕРБ.

По повод обвиненията, че Бойко Борисов в качеството си на министър-председател през 2020 г. е договорил в ЕС да се закрият ТЕЦ-овете, Теменужка Петкова заяви: „България беше единствената страна-членка, която гласува „въздържал се“ на европейския съвет за намаляване на емисиите с 55%. Има документ обаче за поет ангажимент за намаляване на емисиите с 40%. Тези преговори са се водели от министъра на финансите и негов заместник. Министерство на енергетиката е било игнорирано“, подчерта бившият енергиен министър.

See also  Всяко четвърто българче над 10 години е пробвало цигари

„В най-скоро време ще изготвим и внесем проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн“, съобщи Петкова.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник: