Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Радев разговаря с Карън Донфрид, осъдили са палежа в Битоля

Днес държавният глава Румен Радев е провел телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, съобщават от президентството.

Двамата са обсъдили европейската перспектива на Република Северна Македония, партньорството между България и САЩ в сферата на отбраната, както и последиците от войната в Украйна за сигурността в Източна Европа.

seo blog7

И Румен Радев, и Карън Донфрид осъждат и определят като недопустим палежа на Българския културен център “Иван Михайлов” в Битоля.

По думите на държавния глава палежът на културния център на македонските българи в Битоля е извършен от хора, които се стремят да възпрепятстват процеса на европейска интеграция. Радев е изразил очакването на България за своевременни действия от институциите в югозападната ни съседка, които да не допуснат и този акт на агресия срещу македонските българи да остане неразкрит и ненаказан.

Помощник-държавният секретар строго е осъдила палежа, като е коментирала, че целта е да се подкопае преговорният процес между България и РСМ.

Освен това, Донфрид е потвърдила твърдия ангажимент на Съединените щати да си партнират с България за насърчаване на сигурността, демокрацията и икономическите възможности между двата народа.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник:

See also  Важните новини във ФАКТИ на 06.07.2022 г.