Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Илон Мъск разделя обществеността по подобие на Доналд Тръмп

Илон Мъск разделя обществеността по подобие на Доналд Тръмп

Снимка: Getty

seo blog7

Добавете Илон Мъск към списъка с теми, където присъстват Доналд Тръмп, COVID-19 и руската инвазия в Украйна, които могат да разрушат приятелствата и да настроят членовете на дадено семейство един срещу друг.

В сегашната шеметна и често иронична действителност човекът, който иска да изгради град на Марс, да тласне човечеството отново към космоса, се превърна в експерт в разделянето на хората на Земята, пише в коментар за Nikkei Asia Review Нина Сян, основател на China Money Network, платформа за данни, свързваща азиатския и световния сектор на иновациите, автор на книгите „Паралелните Метавселени“ и „Американско-китайската технологична война“. 

Още по темата

Обичан от някои, мразен от други, милиардерът, основател на компанията за космически технологии SpaceX и ръководител на производителя на електрически превозни средства Tesla, както и бъдещ собственик на платформата Twitter, оказва поляризиращ ефект върху обществото.

Тук се появява едно кредо, което бихме могли да наречем „Мъскизъм“, което е слабо центрирано върху следния набор от вярвания: че Демократическата партия в САЩ се е превърнала в партия на разделението и омразата, че опитът на Мъск да придобие Twitter е част на кръстоносен поход за защитата на “свободата на словото”, както той сам определя действията си в това отношение. И че медийните публикации, че SpaceX е платила на служителка 250 000 долара, за да уреди иск за сексуално неправомерно поведение срещу Мъск през 2018 г., не е нищо повече от мръсна политическа атака.

Подобно на Тръмп, Мъск създава своя собствена реалност, живее в собствената си реалност и се опитва да огъне реалността около себе си. Това се изразява в начина, по който той говори по темата Twitter, където най-вече отговаря само на туитове, които отразяват собствените му мисли и идеи. Както например, когато той коментира миналия месец туитове на поддръжници, за да сведе до минимум ролята на стимулите за успеха на Tesla и да обвини изданието Business Insider в търговия с вътрешна информация. Той подчерта твърденията, че цената на придобиване на Twitter трябва да бъде с 25% по-ниска, ако 25% от потребителите на Twitter са ботове и че президентската кампания на Хилари Клинтън през 2016 г. е изфабрикувала обвинения, че Тръмп е заговорничил с Русия.

гръцки преводач Добрич

Макар че всеки от нас може би е виновен за това, че живее в собствен балон в социалните медии, Мъск разполага с невероятно огромна сила да изкриви нашата колективна реалност. Със своите 95 милиона последователи в Twitter Мъск може да прокара радикални промени в нашия дигитален публичен площад, ако успее да направи компанията частна.

See also  Ниска заетост тормози Великобритания

Дори ако сделката с Twitter се разпадне, Мъск все пак ще окаже огромно влияние върху обществеността, тъй като неговите последователи в Twitter вече съперничат по брой на потребителите на The New York Times.

Разбира се, Мъск е конфликтна личност от дълго време: неговите туитове със странни мемове и пушене на марихуана по време на интервю остават забавни моменти за някои и в същото време карат други хора да повдигат въпросително вежди.

Но Мъск винаги се е опитвал да поддържа известна форма на аполитичност, като извършва дарения и в двата политически лагера в САЩ. Той многократно се е описвал като “наполовина демократ, наполовина републиканец”.

С последния опит за придобиване на Twitter обаче Мъск изглежда е отприщил вътрешното си политическо „аз“. Той продължава да рови в гнездото на политическия стършел, заклеймявайки „цензурата“ в Twitter, нападайки словесно президента Джо Байдън за „игнорирането“ на Tesla и критикувайки Демократическата партия, че е „силно зависима от синдикатите и съдебните адвокати“.

Сега Мъск премахва своя аполитически воал, заклевайки се да гласува за републиканците.

За да разберете колко поляризиращ е станал Мъск, помислете за факта, че стотици хиляди леви последователи са деактивирали акаунтите си в Twitter след подписването на сделката за поглъщане на Twitter.

Много от хората вляво, които някога са били вдъхновени от визията на Мъск за възможните мисии до Марс, използващи ракети за многократна употреба и превръщане на транспорта в екологично устойчив, сега се обръщат срещу него. 

Още по темата

И все пак, фокусът на Мъск към дясното е по-нюансиран и сложен. Наскоро милиардерът публикува в Twitter диаграма, показваща, че той, бивш либерал, сега се оказва в центъра.

See also  Руските банки са загубили над 25 млрд. долара заради войната

Мъск отказа да изрази мнение относно закона на Тексас, забраняващ абортите, след като бъде открит пулс на плода, и не е ясно какво мисли се въртят в главата му относно темата за контрола върху притежанието на оръжие. Последният му туит за това беше обърнат в шега. Във фискално и политическо отношение Мъск може да е станал по-консервативен, но със сигурност все още не е твърд републиканец, изтъква Сян.

В крайна сметка Мъск може да се превърне в нова политическа мярка. Основата на този нов стандарт за сравнение ще бъде набор от политически убеждения, които на първо място насърчават политики, които са от полза за неговите бизнес интереси, но които също така определят нов политически център на тежестта.

Много хора вероятно са в недоумение как да се отнесат към Мъск в светлината на такава отровна политическа драма. Сян признава, че е заклет фен на Мъск и че се възхищава на работата му в SpaceX и Tesla.

Но тъй като Мъск сега се превръща от аполитичен предприемач в политически активист, обществеността изгубиш поредния шанс да се помири относно спора за неговата личност и влияние.

Източник: