Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Българите в Украйна очакват отговор от институциите у нас дали ще получат военна помощ

Все още няма отговор от институциите на отвореното писмо, с което бесарабските българи призоваха България да изпрати оръжие в Украйна

Това каза за БНР Олександър Берон от Болград – създател и главен редактор на канала за новини „Бесарабски фронт“

Още новини от Украйна

„Въпрос става не само за военната помощ, а да се чуе гласът на българите, които са от Украйна. Нека хората следят „Бесарабски фронт“, защото пускаме новини от фронта, да чуят нас, да не говорят без нас за нас, защото виждаме и чуваме какви лъжи се пускат по медийното пространство в България. Ние сме украинци, от които всеки има различни етнически произход. Нашата диаспора е с български произход. Искаме за нашата точка да говорим ние, а не господата, които служат на някакви интереси на путинска Русия. Много пъти чухме, че Украйна притеснява българите, избива българи, специално ги праща на фронта, за да ги убие. Това е абсолютна лъжа! Преди 200 години нашите предци са дошли и направиха от празна земя златна градина. Това е нашата родина, как да не я защитаваме. Много обидно е – Преди години чувахме, че щом имаме акценти сме руснаци, а сега – че щом във войната веем знамена на Украйна, се правим на българи!”.

„Те защитават, както и всички други украинци, които са били в армията. Защитават своите домове и своята земя. Защитават цяла Европа, защото, ако падне Украйна, Путин няма да спре“.

Относно твърдения в наши медии, че българите в Украйна са на страната на Русия в конфликта, той каза, че това е плод на руската пропаганда. Подобни твърдения се разпространяват и в Гърция – за гръцката диаспора, са забелязали сънародниците ни там. Олександър е възмутен, че твърденията се тиражират без някой да е дошъл и да е видял и чул позицията на бесарабските българи.

See also  Образуваха досъдебно производство за проекта за детска болница

Днес е първото заседание на парламентарната Комисия по отбрана, където е внесен законопроекта за военна помощ за Украйна. Берон се обърна към тях:

„От февруари животът стана контрастен. Черно или бяло. Светът разбира къде е черното – страната агресор. Не мога да разбера българските депутати. Украйна ни дава възможност да си спазваме езика, да го изучаваме, да провеждаме мероприятия…“.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 8 гласа.

Източник: