Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Путин нареди увеличаване на газовите доставки за Европа от следващия месец

Путин нареди увеличаване на газовите доставки за Европа от следващия месец

Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин е инструктирал Газпром да започне да запълва европейските си газохранилища от 8 ноември. Ходът, който предполага, че дългоочакваните допълнителни доставки на руски газ вероятно са на път, тласна цените надолу, предава Bloomberg.

Решението ще „създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар“, заяви Путин на предавано по телевизията заседание.

Той нареди на контролирания от държавата гигант да се съсредоточи върху запълването на подземното хранилище в Германия и Австрия от 8 ноември, след като завърши процеса у дома. Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер, който разговаря с президента чрез видео връзка, заяви, че дейността по запълването на местните газохранилища ще бъде удължена с една седмица спрямо първоначалната крайна дата на 1 ноември.

До момента Газпром е насочил съвсем малки количества към европейските си газохранилища, допълни той.

Вниманието на Русия към запълването на собствените ѝ газохранилища наред с ниските нива на наличностите в някои обекти на Газпром в ЕС се превърнаха в голямо притеснение за европейския пазар, който изпитва затруднения заради намалелите доставки. Европейските хранилища посрещат зимата с най-ниското сезонно ниво от близо десет години насам. Цените растат до рекордни равнища през последните седмици.

Газохранилищата в Германия, най-големия пазар в Европа, където Газпром има редица обекти, са пълни средно на около 71%, сочат данни на Gas Infrastructure Europe. Положението с газохранилищата, притежавани изцяло или частично от руския износител, варира от 83% в Йемгум до 9,5% в Реден.

Източник:

See also  Кадър на деня за 13 ноември

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *