Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Прогноза: Рецесията няма да се развие до финансов колапс

Ситуацията в момента е на обезценка на парите – това е ключовото. Парите се обезценяват към реалните активи и те ще го правят в много бърза степен. Това е голямото предизвикателство и пред Европа, и пред американската икономика. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Цачев обезценяването на парите ще повиши цените на активите на борсата. Той отбеляза обаче, че те тръгват от много висока стойност.

“Когато корпоративните печалби изчезнат тази година, тогава ще се случи през второто полугодие на 2022 г., тогава ще се преоцени самата стойност на акциите. Тази голяма преоценка всъщност ще бъде доброто ниво за инвестиране за десетилетие напред“.

По думите на госта „искрата, която ще подпали този растеж, ще бъде именно промяната на политиката на централните банки“. Той очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвите в даден момент и да премине отново към стимулиране на икономиката.

“След като видим тази промяна, цените на акциите ще растат, но няма да е с темпа, който виждахме през миналото десетилетие – с 15% средна годишна възвръщаемост на американската борса. През следващото десетилетие ръстът ще е от около 6-7-8%“.  

По отношение на инфлацията Цачев направи прогноза за скорошно забавяне до нулеви нива. Той обясни, че това се дължи на поевтиняването на суровините.

Цачев очерта и очакванията си за инфлацията при различните изходи на войната в Украйна. Според него при край на войната зависи какъв договор ще бъде подписан, докато в случай, че войната не приключи скоро, „рецесията и унищожението на търсенето в големите икономики ще доведат до спада на цените на суровините“.

See also  Гърция очаква силен летен сезон, войната няма да окаже вляние

„Проблемът е, че те (суровините) са в цикъл на растеж“, изтъкна гостът. Той посочи, че суровините са били в 10-годишен цикъл на поевтиняване през миналото десетилетие, докато сега започва цикълът на поскъпване.  

“Западните страни трябва да разберат, че не могат да воюват с Русия със санкции, когато суровините вървят нагоре“, каза експертът.

Цачев коментира и поевтиняването на еврото до 20-годишно дъно спрямо долара, което го доближи до паритет с щатската валута. Според него не поскъпването на долара е притеснително, а задаващата се рецесия.

Той обаче прогнозира, че рецесията няма да се развие до финансов колапс, а по-скоро ще прилича на случващото се през 2001-2003 г., когато имаше постепенен спад на икономиката.

“Следващото десетилетие инфлацията ще бъде водещ фактор. Тя трябва да бъде повече от доходността по облигациите, доходността по депозитите, повече от това, с което нарастват цените на недвижимите имоти“.

По отношение на петрола Цачев заяви, че има вероятност за силно понижение на цените.

“Видяхме много силен спад в цените на индустриалните метали, той се прехвърля по-бавно върху петрола. Ще отнеме време, докато се балансира пазарът на горива в световен мащаб, така че да отчита перспективите на по-ниското търсене и това, че икономиката влиза в рецесия“.

Според госта Европа и Русия ще достигнат до нов договор за купуването на суровини. Той посочи, че „няма друга алтернатива, която да е икономически обоснована и която да не доведе до икономически срив“.

Ако не се стигне до такова споразумение и европейската икономика спре да работи, тогава кризата би била много по-силна, стана ясно още от разговора. “Паритет между еврото и долара ще ни се струва мечтаната стойност“, изтъкна Цачев.

See also  Хотелиери: Туризмът ще се възстанови напълно след 2 до 5 години

Друга тема, на която експертът се спря, е пазарът на имоти у нас. Той не прогнозира сериозно покачване на лихвите в нашата икономика, което да доведе до рязък спад на търсенето. Междувременно очакванията му са банките да имат ресурс, с който да искат да кредитират – което определи като голямата разлика спрямо ситуацията през 2008 г.

Все пак корекция в цените на недвижимите имоти със сигурност ще има и то в глобален мащаб, смята Цачев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Източник: