Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Приднестровието съобщава за експлозии след атака с дрон

Приднестровието съобщава за експлозии след атака с дрон

Снимка: Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic

Конфликтният регион Приднестровие в Република Молдова, който граничи с Украйна, съобщи за подновени нападения на своя територия. През нощта в село Воронково е имало няколко експлозии, съобщава агенция „Интерфакс“, като се позовава на вътрешното министерство на региона. Според AFP е засегнат регионът на бившето летище.

„Най-малко два дрона прелетяха над военния гарнизон във Воронково, чуха се четири експлозии“, пояснява агенцията. Твърди се, че двете атаки са извършени с разлика от един час. Няма смъртни случаи или наранявания. Първоначално информацията не можеше да бъде проверена по независим начин. Село Воронково в района на Рибница се намира на около пет километра от границата с Украйна.

Още по темата

Приднестровието, което се отдели от бившата съветска република Молдова през 90-те години на миналия век, граничи с Одеска област в Южна Украйна. Приднестровието се смята за проруско и там са разположени около 1500 руски войници, които наблюдават прекратяването на огъня и старите складове за боеприпаси и оръжие. През последните седмици регионът беше разтърсен от няколко нападения. Взривени бяха радиокули на руска радиостанция, обстрелвана бе сградата на местната разузнавателна служба в Тираспол, както и обект на руските войски, разположени там.

Приднестровските сепаратисти и Русия обвиняват Украйна за нападенията. Киев отрича това и го разглежда като опит за повишаване на напрежението във вътрешността на Украйна. Един от командирите в руската агресивна война срещу Украйна неотдавна обяви като една от военните цели на Москва създаването на „коридор” с достъп до Приднестровието. Киев обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира региона, за да създаде претекст за военна намеса.
 

See also  Бъдещето на пътуванията е персонално и държавите от ЦИЕ трябва да се подготвят

Източник: