Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Панев: Правителството работи активно за намиране на алтернативи на руския газ

“Българското правителство работи активно за намиране на алтернативи на руския газ”, заяви Владислав Панев от “Демократична България” в студиото на “Денят започва с Георги Любенов”. На този фон: Още следващата седмица у нас ще дойдат украински специалисти, с които ще се водят преговори каква военна техника ще ремонтира България. А от БСП за пореден път изтъкнаха, че от България не се изнася въоръжение за Украйна.

В момента рухват два мита: Че България е изключително зависима от природния газ и че България е силно зависима от руския газ, смята Владислав Панев от “Демократична България”.

seo blog7

“Това е първото правителство, което предугажда накъде се движат нещата и работеше последните месеци за алтернативи на руския газ и най-вероятно ще ги постигне – дали ще бъде през интерконектора, който се очаква да заработи втората половина на годината, но преди отоплителния сезон, дали ще бъде през терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, но алтернативи на руския газ ще има. Сега вече вторият въпрос е цената каква е. Надяваме се цената да бъде пазарна, включително с азерския газ, който трябва да започне да пристига втората половина на годината”, заяви Владислав Панев от “Демократична България”.

Според европейски анализи цената на петрола ще се качи с около 40%, а на газа със 100%, при пълно ембарго на руския газ, обяви в пред БНТ Георги Кaдиев.

“Ние все още нямаме пълно ембарго на руския газ, но имаме ембарго на петрола на хоризонта. Според мен българското правителство задължително трябва да обяви вето. Тъй като ние нямаме възможност веднага и днес да спрем доставките на петрол. “Лукойл” внася в България около 90% от петрола, като от тези 90% – 60% те твърдят, че е руски петрол и 40% е друг”, добави Георги Кадиев, лидер на “Нормална държава”.

See also  Биков към ПП: Бихме ви с вашите машини

Нито без руски газ, нито без руски петрол ще можем, защото те ще се продават през друг доставчик, смята председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. И заяви: Благодарение на левицата в Украйна няма да се изпраща въоръжение и боеприпаси от България.

гръцки преводач Добрич

“Благодарение на цялата коалиция, както и на подкрепата на опозиционните партии Украйна ще получи необходимата подкрепа, която самите те искат. От България за Украйна не се изнася въоръжение и боеприпаси. Ако някой твърди такова нещо – лъже. България изпраща оръжие до 60 държави, с които има договор сигурно повече от 30 години и от там нататък какво тези хора правят с договорите, които са сключили с България – българското правителство, българският министър на икономиката не носят отговорност”, допълни Георги Свиленски, председател на парламентарната група на БСП.

Още следващата седмица у нас ще дойдат украински специалисти, с които ще се водят преговори каква военна техника ще ремонтира България.

“В България е изграждана най-голямата способност за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския договор. Това е системата на заводите ТЕРЕМ. Ние имаме 7 завода, които са специализирани в различни дейности. В момента се модернизират българските танкове в тези заводи, така че ние имаме и хора, и капацитет”, каза още Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

Страната ни е в ситуация на усилена бдителност от началото на войната в Украйна, увери заместник-министърът на отбраната.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: