Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Предприемачи не продават на зелено, това вдига цените на имотите

При покупка на имот той се договаря сега, а е готов след 2 години и при такава висока инфлация не може да се предвиди каква ще бъде цената след тези две години. От друга страна, трябва да се договориш с клиента и да му дадеш цена, каза инж. Георги Шопов, строителен предприемач, в поредния епизод на подкаста “Имот: взет или нает” с водещ Снежана Стойчева.

В новото издание тема на разговора беше новото строителство на жилища в София, как то се отразява на инфлацията, рискови ли са покупките “на зелено” и какви са новите изисквания на купувачите. В разговора, освен инж. Шопов, участва и кметът на район Витоша – Теодор Петков.

seo blog7

“Негативното явление на пазара е, че много предприемачи спряха продажбите, защото им е много по-изгодно да продадат след акт 16, когато инфлацията ще е нараснала още повече. Това създава дефицит на пазара. Намаляването на предлагането води до още по-голямо увеличаване на стойността на жилището. Това е много опасна тенденция, защото ако цените продължат да нарастват с тези темпове жилищата ще станат недостъпни за населението както в Западна Европа и няма да имаме клиенти”,  обясни Шопов.

По негови думи годишната инфлация на пазара на имотите преди войната в Украйна е била 27%. Според него “инфлацията от 27% е резултат от огромния паричен поток, от масата пари, които се напечатаха в САЩ и в ЕС по време на пандемията”. От друга страна Шопов е оптимист и смята, че допълнителната инфлация, възникнала след войната, е спекулативна и ще отшуми.

“Инфлацията от последните месеци е спекулативна и ще изчезне. Арматурното желязо преди 1 година беше 1 лв, в момента е между 2.40 и 2.80 лв, това е моментен пик с оглед спекулативно покачване от страна на търговците заради липса на суровината. В момента страшно много кораби с арматурна стомана пътуват към Европа, защото когато търговците видят ниша на пазара веднага реагират. Но ако говорим за обективната инфлация, която ще остане, при нас тя е 30%“, обясни той.

See also  Пропагандата и дезинформацията създават алтернативна информационна вселена

По отношение на индексирането на договорите на зелено заради инфлацията асоциацията на строителните предприемачи все още изчаква да види каква ще бъде позицията на европейските правителства и на България.

“Милиарди евро в момента са замразени само в България, а в Европа трилиони, заради замразени обществени поръчки. Фирми, които са сключили договори преди една година, в момента няма как да довършат обектите, защото цените са с 30% нагоре. Никой не иска да подписва нови договори, защото не знае каква ще е цената след един месец. Това спира дейността на цялата икономика в областта на строителството. В целия ЕС се търси справедливо и работещо решение по казуса. Обществото трябва да намери баланса между това обектите да се случат и клиентът да плати разумна цена. Чакаме държавата и министерствата да вземат позиция по обществените поръчки и тогава да видим европейския пример“, казва той.

гръцки преводач Добрич

Шопов е разочарован от навлизането на нови спекулативни играчи на строителния пазар, които се възползват от ситуацията.

По думите му те търсят бърза печалба и след това се оттеглят, възползвайки се от ситуацията, за да налагат нови цени. Това не е морално, не е справедливо и ще навреди на бранша, защото ще изгубим доверието на клиентите, а те са наши кредитори, каза той.

Строителят обаче отбелязва, че стандартът на живот на българите и средствата, с които разполагат, са се подобрили значително през последните 20 години и те имат повишени изисквания към апартаментите в които живеят.

“Обстановката около блоковете сега е водеща. Клиентите имат много по-голямо самочувствие и по-големи изисквания към самото жилище и към качество на средата. Ние като общество изоставаме с инфраструктурата и средата. Нашите сгради не отстъпват на европейските като дизайн и визия, но околното пространство и инфраструктура са на пъти по-ниско ниво. Давам пример с Манастирски ливади – сградите са хубави и нови, но инфраструктурата му е такава, че той отговаря на гето. Гетото не е място на бедни хора, а място без инженерна, техническа и социална инфраструктура. Трябва да работим повече върху това, за да подобрим качеството на живот на гражданите“, убеден е Шопов.

See also  Караме стари коли с все по-скъпо гориво

По въпроса с инфраструктурата кмета на район Витоша – Теодор Петков, сподели че се готвят редица нови проекти още тази година.

“За съжаление колкото и пари да се влагат в инфраструктурата няма как да наваксаме този темп с който се разрастват всички части на район Витоша, който е един от най-големите в София. Всяка година изкупуваме частни имоти в улици в Манастирски ливади и до края на лятото ще започнем изграждането на първата детска градина и училище в квартала. Капацитета вероятно ще бъде изчерпан докато ги построим, но сега работим и по втори терен за детска градина. Това е проблем навсякъде в София с наваксването на места в детските градини. Училищата в кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна се пръскат по шевовете. Трябва да работим и върху това, защото когато решим проблема с детските градини, децата се преместват в училищата“, казва той.

В същото време предстои изграждането на канализация в Драгалевци и довършване на канализацията в Симеоново.

“Надявам се, че канализацията в една част на Драгалевци ще започне до 2-3 месеца, проектът е амбициозен и трябва да приключи до края на 2023г, защото е с европейско финансиране. Довършването на канализацията в Симеоново също трябва да се случи в този срок, макар и с малко забавяне заради обжалване на изпълнител от обществената поръчка. Ще има и цялостно асфалтиране на улиците, където ще се изградят“,каза кметът.

По негови думи в район Витоша има много зони, които се развиват с голяма скорост и са предпочитани от заможни клиенти. „Много динамично се развива зоната около Малинова долина, има огромни комплекси, предстоят и още няколко неща да се изградят. Инвеститорите обаче ще задържат инвестициите за офис сградите поради липса на интерес. Тази зона ще продължи да се развива с още комплекси от къщи. Още една зона, която се развива и може да се превърне в една от най-желаните в София, е тази над Царско село. Тя има много хубава гледка към София и към планината, слънчево изложения. Там ще се изграждат къщи с голямо дворно пространство и бъдещите собственици няма да се притесняват, че там може да се построи кооперация, която да им гледа в двора. Това се цени много от клиентите, които могат да си позволят по-скъпи имоти“, казва той.

See also  Скъпо ви е парното? Имало и по-скъпи варианти за отопление

Чуйте целия разговор в аудио файла на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: