Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕП: Турция се отдалечава от европейските ценности и стандарти

ЕП: Турция се отдалечава от европейските ценности и стандарти

Снимка: Архив Ройтерс

seo blog7

Турция последователно отстъпва от ангажиминетите си във връзка с процеса по присъединяване към ЕС, предупреждават европейските депутати в доклад, приет с 448 гласа „за“ , 67 гласа „против“ и 107 гласа „въздържал се“. Страната многократно отбелязва, че има за цел да стане член на общността, но през последните две години се отдалечава от европейските ценности и стандарти, се казва още в доклада, цитиран от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Като цяло има леко подобрение на отношенията между ЕС и Турция – по-специално що се касае до диалозите на високо равнище. Но това засилено сътрудничество е факт успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави, част от общността, продължават да бъдат трудни, подчертават членовете на ЕП. Те обаче приветстват готовността на Анкара да действа като посредник във войната в Украйна. 

Това е от жизненоважно значение за доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност в настоящите трудни времена. Турските власти се придържат към позициите на НАТО и ЕС в този конфликт, подчертават още европейските депутати.

Още по темата

В доклада се посочва още продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция, наличие на правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите. 

гръцки преводач Добрич

Депутатите призовават Европейската комисия да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема бежанци и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите също така подкрепят предложението на ЕК за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден Митнически съюз, но предупреждават, че парламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение, само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

See also  СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

На този етап ЕП не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които на практика са в застой от 2018 година насам, казват още евродепутатите. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап, добавят те.

Възражения на Турция срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО

Членовете на ЕП призовават турското правителство да разгледа добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира конструктивно с усилията за разрешаване на евентуални нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на неправомерен натиск в този процес.

При настоящите сериозни обстоятелства е важно всички съюзници на НАТО да действат далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединяване на двете държави, подчертават евродепутатите.

Източник: