Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Така коментира обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени Пламен Донев, старши мениджър в “Делойт България”, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи идеята на КНСБ като „напълно левичарска“. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, и ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки. Това е много притеснително и силен удар за бизнеса.“

Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като той е срещу криенето на данъци от големите технологични компании.

„В хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство по-скоро се акцентираше на общите идеи и точките на пресичане. Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%.“ Предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15% е притеснително, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, каза Донев.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи, или не“. Каквито и контролни мерки да бъдат наложени, не могат да имат ефект по този начин, категоричен бе Донев.

See also  Новата услуга „Помощ от приятел“ отключва безкрайните възможности на дигиталното банкиране от Fibank

Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление на ДДС за храните ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета, смята Донев. Според д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, който коментира темата по BloombergTV Bulgaria, намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.

Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев.

„Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“, смята гостът.

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България, Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

See also  Германия трябва да намали най-много потреблението на газ в ЕС

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги.“

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.