Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Технологичните акции поведоха борсите в САЩ нагоре за втори пореден ден

Технологичните акции поведоха борсите в САЩ нагоре за втори пореден ден

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха ръстове за втори пореден ден, продължавайки възстановяването си, след като инвеститорите вече не са толкова притеснени от икономическото влияние на новия омикрон вариант на коронавируса, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 493,52 пункта, или 1,4%, до 35 720,55 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 2,07% до 4686,83 пункта. Технологичният Nasdaq Composite поведе борсовото рали с ръст от 3% до 15 686,92 пункта.

Технологичният сектор може да си отдъхне, след като инвеститорите започнаха да се отърсват от страховете за Covid-19, които доведоха до скорошния борсов спад. Okta записа около 5% ръст, а Adobe и Crowdstrike – по над 4%.

Производителите на чипове също бяха сред най-добре представилите се днес. Цената на акциите на Intel нарасна с 3% след новината, че компанията планира да направи звеното си за автомони коли Mobileye публично в средата на 2022 г. Стойността на книжата на Marvell се повиши със 7 на сто, тази на акциите на Nvidia – с повече от 6%, а на Micron – с 4%.

Apple записа борсов ръст от 2,8%, след като Morgan Stanley повиши целта си за за акциите на компанията до 200 долара, позовавайки се на ангажимента на гиганта към развитието на технологии за добавена и виртуална реалност.

Други компании с голяма пазарна капитализация също се радваха на ръстове – Microsoft и Amazon с по 2%, а Meta Platforms – с повече от 1%.

В петък инвеститорите избягваха технологичните акции и тези, свързани с опасенията за Covid-19. Много пазарни стратези и анализатори определиха това като свръхреакция. Инвеститорите сега залагат, че новият вариант на коронавируса може да не води до толкова тежко протичане на болестта, колкото се очакваше, след като главният медицински съветник на Белия Дом Антъни Фаучи в неделя заяви, че първоначалните данни за варианта са „окуражителни“, но е нужна повече информация, за да бъде разбран той.

See also  Западните демокрации страдат от липсата на таланти

Британският производител на лекарства GlaxoSmithKline даде още един повод на инвеститорите да се чувстват по-уверени, като в понеделник обяви, че лекарството, което е разработил, е ефективно срещу всички щамове на омикрон варианта според нови данни. Цената на акциите на компанията се повиши с 1%.

Енергийният сектор също се озова на зелено, след като цените на петрола нараснаха и перспективата пред глобалното търсене на петрол се възстановява. Diamondbank Energy записа 7% ръст на борсата, Devon Energy – 6,6%, а Occidental Petroleum – 4%.

Свързаните с пътуване акции, които поведоха пазарното рали в понеделник, продължиха възхода си. Цената на книжата на Wynn Resorts нарасна с повече от 3%, а тази на Cruise Line Holdings се покачи с 2,5%. Invesco Dynamic Leisure и Entertainment ETF прибавиха 2,2%.

Стойността на книжата на Tesla се повиши с 4% въпреки новините, че компанията трябва да замени камерите в три от моделите си. UBS заяви, че производителят на електромобили ще бъде доминираща сила в индустрията.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.