Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Петър Ганев: Държавата трябва да пренареди приоритетите си

Голямото предизвикателство пред актуализацията на бюджета е тя да мине през Народното събрание. Това предстои да видим през следващите 1-2 седмици. Атмосферата на фона на подаване на министерски оставки няма как да не повлияе.

Това коментира пред Радио София Петър Ганев, икономист от Институт за пазарна икономика.

seo blog7

Актуализацията отворя вратата за множество идеи на депутати, включително и от формацията, напуснала управляващата коалиция.

Най-вероятно ще се намери мнозинство за социалните плащания, за пенсиите, както стана през 2021 г. при служебния кабинет. По другите детайли консенсусът няма да е лесен.

В дългосрочен план реформите са важни, но в момента те отстъпват за сметка на мерките срещу инфлацията, допълни Ганев:

“На мен лично ми се искаше да видя повече структурни промени в политики, не в числа, както и да се гарантира в по-голяма степен бюджетната стабилност. Защото в момента няма как тя да не вдигне дефицита. Залага се ръст на приходите, но за това се разчита на помощите, които идват от Европа.”

гръцки преводач Добрич

Според специалиста много е важно дали и какво решение ще се намери относно цените на енергоносителите, дали ще се влезе в инфлационна спирала

Държавата трябва да пренареди приоритетите си, няма как да искаме да се постигнат всички цели, които сме си поставяли досега. Трябва да се приложат и нови мерки за справяне с цените и компенсациите.

Задачата не е лесна, по-важното е да не се стигне до подхранване на инфлацията в очакване на нормализиране на целия европейски пазар, подчерта още Петър Ганев.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник:

See also  Остават високи цените на горивата