Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ЕК вероятно ще предложи статут на страна кандидат на Украйна следващата седмица

ЕК вероятно ще предложи статут на страна кандидат на Украйна следващата седмица

Снимка: Архив Ройтерс

seo blog7

Европейската комисия (ЕК) вероятно ще препоръча следващата седмица Украйна да получи статут на страна кандидат – ключова стъпка по дългия път към членство в Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Препоръката, която трябва да бъде обсъдена и приета от еврокомисарите, ще дойде с условия, свързани с върховенството на закона и законодателство за борба с корупцията, казват източниците, отказали да бъдат назовани заради конфиденциалността на въпроса.

Моментът би бил значителен за Украйна, която инвестира много от политическото си бъдеще на по-близки отношения с Европа. Не съществува обаче бърза писта за ускоряване на дългия процес на присъединяване и Украйна все пак ще трябва да преодолее възраженията на ключови държави, които се противопоставят на разширяването на блока.

Последно мнение на ЕК, дори да е положително, ще трябва да бъде одобрено от страните членки, преди Украйна официално да получи статута. Лидерите на блока ще обсъдят въпроса в Брюксел на 23-24 юни, а няколко страни вече казаха, че са срещу стъпката, заявявайки, че Украйна не може да получи преференции пред вече съществуващи кандидати. Процесът на присъединяване включва редица трудни стъпки и условия, за чието изпълнение обикновено е нужно повече от десетилетие.

Очаква се мнението на Комисията да бъде обявено на 17 юни, казват източниците.

гръцки преводач Добрич

Говорител на ЕК е заявил, че работата по изготвянето на мнението продължава преди следващата среща на ЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски официално подаде молба за членство в края на февруари, а председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен му предостави въпросника за членство, когато посети Киев през април. Фон дер Лайен неведнъж е казвала, че Украйна принадлежи към европейското семейство.

See also  Щатските индекси поеха в различни посоки след силните данни за пазара на труда

Ясен резултат

Някои страни членки, включително Нидерландия, засега се противопоставят на членството на Киев, но повечето, включително Италия, изразяват подкрепа, казват източниците.

Редица страни, сред които Полша, Литва и Ирландия, казаха на среща на постоянните представители в ЕС в сряда, че искат европейските лидери да вземат решение за ясен резултат и да предоставят статут на кандидат, казват източниците, запознати с обсъжданията. Естония подчерта нуждата да се даде надежда на Украйна.

Германия заяви, че резултатът може да бъде статут на кандидат под условие, допълват източниците.

В дипломатическа нота, видяна от Bloomberg, Дания казва, че Украйна не изпълнява достатъчно добре критерии, свързани със стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и уважението и защитата на малцинствата. Киев ще трябва „фундаментално да подобри законодателната и институционалната си рамка“, за да напредне във всички тези сфери, се оказва в нотата.

Копенхаген смята, че Украйна „като цяло е на много ранен етап“ по отношение готовността си да поеме задълженията на членството в ЕС и да установи функционираща пазарна икономика или да стане конкурентна на единния пазар.

Украйна е на 122-о място сред 180 страни в миналогодишната класация за корупция на Transparency International. Украинците излязоха два пъти на площадите – през 2004 и 2014 г., за да се опитат да принудят правителството да се справи с корупцията. Подкрепата сред украинците за членство в ЕС е скочила до 91% в проучване от март на Rating Group спрямо 61% през декември.

Ако бъде предоставен, статутът на кандидат членка официално ще стартира процедурата за присъединяване към ЕС. Хърватска бе последната страна, която се присъедини към блока, а процесът на членство продължи 10 години, преди страната официално да бъде приета през 2013 г.

See also  ЕС не може да компенсира загубата на излаз на Черно море за Украйна

Източник: