Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Орбан: Унгария не иска да напуска ЕС, но няма да се откаже от суверенитета си

Орбан: Унгария не иска да напуска ЕС, но няма да се откаже от суверенитета си

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

seo blog7

Унгария няма да напуска Европейския съюз (ЕС), но ще се противопостави на опитите на Брюксел да подкопава суверенитета й, заяви днес министър-председателят Виктор Орбан пред своята партия ФИДЕС, предаде Ройтерс.

Орбан, който за първи път от повече от десетилетие се изправя пред оспорвана надпревара за парламентарните избори догодина, беше преизбран за председател на своята партия, предава БТА.

“След комунистическата бюрокрация . . . не искаме нови диктати, този път от Брюксел”, заяви Орбан пред партийните делегати, като добави, че Унгария ще отхвърли западния либерализъм.

“Ние няма да се откажем от правото да защитаваме границите си, да спираме мигранти . . . ние настояваме, че в Унгария бракът е между мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена . . . и че трябва да оставят децата ни на мира”, каза той.

Още по темата

Според него ЕС трябва да бъде реформиран, а целта на Унгария е да постигне промяна, не да напуска общността, към която се присъедини през 2004 г.

гръцки преводач Добрич

“Ние въобще не искаме да напускаме ЕС, те не могат да се отърват от нас толкова лесно”, заяви Орбан. “Искаме да запазим суверенитета си и не искаме да се окажем в съединени европейски щати вместо в интеграция”, каза той.

На изборите догодина Орбан ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега десноцентристка формация “Йоббик”.

Шестпартийната коалиция е оглавявана от Петер Марки-Зай – католик консерватор, кмет на малък град и баща на седем деца, който изглежда, че въплъщава традиционните ценности, открито защитавани от Орбан, и е смятан за силен претендент.

See also  Wall Street направи още един скок на мъртва котка

Орбан, който е на власт от 2010 г., представя себе си като защитник на унгарската културна идентичност срещу мюсюлманската миграция в Европа и пазител на християнските ценности срещу западния либерализъм.

Източник: