Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване

Средствата в Плана за възстановяване, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса, са в размер на 1.2 млрд. евро. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgariaзам.-министърът на икономиката Красимир Киряков.

В студиото на бизнес телевизията той обясни, че от тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране.

„Изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната“, каза той пред водещия Христо Николов.

Още по темата

14 окт 2021 22:50

38

14 окт 2021 13:19

38

Киряков обясни, че първите финансови средства ще дойдат в началото на следващата година. „По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление“, допълни той.

Зам.-министърът поясни, че във фокуса на това финансиране ще бъдат чисти технологии, иновации, технологична модернизация, закупуване на ново оборудване. Той добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, в плана ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните суми за монтиране на фотоволтаици на покривите на техните сгради.

„Методиката на кандидатстването ще бъде сходна с тази по оперативна програма „Конкурентоспособност”. Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране”, обясни още Киряков.

See also  Овчаров: КЕВР си е свършила добре работата с цените на тока

Повече за методологията на кандидатстване за финансирането, какво коментира зам.-министърът на икономиката за планирания на 19 октомври протест на работодатели и синдикати заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители, както и за пътя на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – разберете от интервюто му за Bloomberg TV Bulgaria.

Цялото му участие може да гледате във видеото.
 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.